Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 13:38

  Στην έκδοση ευρωομολόγου για τον κορονοϊό επιμένει η κυβέρνηση

  Στην έκδοση ευρωομολόγου για τον κορονοϊό επιμένει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην έκδοση κοινού ομολόγου, με στόχο να στηριχθούν άπαντα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιμένει η κυβέρνηση. Σε αυτό το τέμπο, άλλωστε, αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, μετά και την κοινή επιστολή, μαζί με ακόμα οκτώ ηγέτες, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  "Ζητούμε ένα εργαλείο που να δίνει απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Το εργαλείο αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό ομόλογο ή ένας άλλος μηχανισμός που θα μπορέσει να ενισχύσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Οι αποφάσεις του Eurogroup είχαν ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύσουν την απόφαση αυτή.

  Αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί από τους ηγέτες… Όσον αφορά στον ESM, μπορεί να χορηγήσει ενίσχυση στα κράτη μέλη μέχρι το 2% του ΑΕΠ τους με όρους που σχετίζονται μόνο με την αντιμετώπιση του ιού. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του ιού και δεν συνδέονται με άλλες προϋποθέσεις ή μνημόνιο. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των διαθέσιμων του Κράτους, προκειμένου να καλύψουμε όσους έχουν ανάγκη την ενίσχυση της πολιτείας και ταυτόχρονα να μην διαταράξουμε την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο χτίσαμε στις αγορές…", συμπλήρωσε.

  Ερωτηθείς για τις συστάσεις της προέδρου της Κομισιόν για τις θερινές διακοπές, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η μάχη κατά του ιού. "Εμείς είπαμε ότι ένα από τα μέτρα που ενσωματώνουμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία εγκρίνεται σήμερα, είναι η χορήγηση voucher σε όσους είχαν κάνει προκρατήσεις Όσον αφορά στην τουριστική περίοδο αυτή καθαυτή καταλαβαίνουμε ότι περιοχές, όπως για παράδειγμα αυτές της Μεσογείου, πλήττονται ήδη τον Απρίλιο και το Μάιο.

  Εμείς  έχουμε αποφασίσει να λάβουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας αν χρειαστεί και το Μάιο και τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς τι θα γίνει. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα ενισχύσουμε τον τουριστικό κλάδο, ώστε να μην πληγεί τόσο, όσο θα μπορούσε να έχει πληγεί από τις συνέπειες του ιού", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ