Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 13:08

  Πιερακκάκης: Επόμενη βήμα η τηλεϊατρική

  Πιερακκάκης: Επόμενη βήμα η τηλεϊατρική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τηλεϊατρική θα είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6.

  Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό θα περιληφθεί και "ένα σύστημα ειδικά για ασθενείς με covid-19 για να τους παρακολουθήσουμε όσους δεν μπουν στο νοσοκομείο και μείνουν στο σπίτι τους" προαναγγέλοντας ότι "θα είναι έτοιμο πιθανώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα διευρυνθεί".

  Παράλληλα διευκρίνισε ότι "συνεννοηθήκαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις ιστοσελίδες που παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό να υπάρχει μηδενική χρέωση".

  "Βήμα-βήμα κάνουμε πιο πολλά μπορούμε για όσους περισσότερους με σύνθημα να μην μείνει κανείς πίσω" είπε ο κ. Πιερρακάκης.

  Εμφανίστηκε, επίσης, καθησυχαστικός ότι "αντέχουν τα δίκτυα ειδικά αν συγκρίνετε με δημοσιεύματα για προβλήματα που υπήρξαν σε άλλες πιο ψηφιακά προηγμένες χώρες".

  Όπως είπε την περίοδο του κορονοϊού "στόχος μας ήταν να ενδυναμώσουμε τον πολίτη. Αρχικά με πράγματα που θα γίνονταν αλλά τα επιταχύναμε όπως η άυλη συνταγογράφηση και άλλα τα έφερε η συγκυρία όπως το 13033".

  Ειδικά για την άυλη συνταγογράφηση είπε ότι οι εγγραφές συνεχίζονται με ρυθμό 10.000 την ημέρα κυρίως από ασθενείς με χρόνια νοσήματα και όχι μόνο. Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του υπουργείου αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών σε περίπτωση θανάτου όπως συνέβη, αντίστοιχα, με τις διαδικασίες για τη γέννηση. "Αν στη γέννηση είχα 5 διαδικασίες στην απώλεια οι διαδικασίες είναι 13. Πρέπει σε ψυχολογική κατάσταση κακή να κάτσεις σε 13 ουρές και αυτό είναι απάνθρωπο. Αυτό θα λυθεί σε δύο μήνες το πολύ".

  Παράλληλα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι "θα γίνει πιο εύκολη η έκδοση διπλώματος οδήγησης, θα γίνει το ίδιο και για τον ΤΑΠ. Στόχος μας το gov.gr να είναι το μόνο σημείο διεπαφής με το κράτος".

  Για τη νομοθετική πρωτοβουλία του κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης που θα περιέχει το "know your customer" για τις τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται οι πελάτες να ανανεώνουν οι ίδιοι τα φορολογικά τους στοιχεία στην τράπεζα προσκομίζοντας έγγραφα, για το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης  έχε βρεθεί η τεχνολογική λύση και λείπει μόνο το νομοθετικό κομμάτι. 

  Σε ερώτηση αν στον στενό δημόσιο τομέα, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες αλλά ακόμα βρίσκονται εκτός ψηφιακής λειτουργίας, ο υπουργός απάντησε πως "έχουμε αυτή τη στιγμή σε επεξεργασία κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου έπρεπε να λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αν στη γέννηση είχα 5 διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσω, στην απώλεια της ζωής οι διαδικασίες είναι 13 και πρέπει εσύ σε μία ψυχολογική κατάσταση πολύ κακή, το κράτος σου ζητάει να πας και να καθίσεις και σε 13 ουρές, αυτό είναι άτοπο και θα λυθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες το πολύ, θα γίνονται όλα πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αυτοματοποιημένα, το ίδιο θα κάνουμε για τα διπλώματα οδήγησης, το ίδιο θα κάνουμε για υπηρεσίες όπως το ΤΑΠ ή άλλα ληξιαρχικά γεγονότα, βήμα- βήμα, μία προς μία θα προσθέτουμε όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται κανείς να επισκεφτεί το δημόσιο για να διεκπεραιώσει ".

  Για την έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου ανέφερε πως είναι δύο διαφορετικά project, το ένα είναι ο ενιαίος  αριθμός πολίτη, δηλαδή ο σημερινός ΑΦΜ που θα μετονομαστεί και θα αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων μας με το κράτος, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, θα είναι έτοιμο σε μία διετία και  όσον αφορά στις ταυτότητες, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συμπλήρωσε  τέλος, ότι έχει γίνει πρόβλεψη να υπάρχουν ψηφιακές υπογραφές πάνω στις ταυτότητες και  πέραν αυτού η ταυτότητα να βρίσκεται στο κινητό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ