Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 09:17

  Οι ημέρες που θα κρίνουν τη "σταδιακή και μακρόσυρτη" επιστροφή στην ανονικότητα

  Οι ημέρες που θα κρίνουν τη "σταδιακή και μακρόσυρτη" επιστροφή στην ανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέο κύκλο τηλεδιασκέψεων ξεκινά από σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες σε συνεχή επαγρύπνηση, βαδίζοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα.

  Τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη, αλλά και οι εικόνες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Μετάληψη, παρά την απαγόρευση και τις σαφείς οδηγίες από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στο κυβερνητικό "στρατόπεδο". Η τήρηση των μέτρων για τη θρησκευτική λατρεία (κυρίως όσο προχωράμε προς το κρίσιμο τριήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα) θεωρείται κομβικής σημασίας ζήτημα. Μαζί με την αποφυγή ενδεχόμενων κινήσεων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια ή των μετακινήσεων εντός των νομών ή εντός των μεγάλων πόλεων από εκείνους που τυχόν θα θελήσουν να γιορτάσουν με τους οικείους τους την Ανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι… επί ποδός, με στόχο τη στεγανοποίηση κάθε πτυχής, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγική για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

  Με τις παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα να δρουν καταλυτικά στο να διατηρείται επίπεδη η επιδημιολογική καμπύλη, τα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να είναι συνεχή. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, μέσα στις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες. Ένα τηλεοπτικό μήνυμα, στο οποίο θα αποτυπώνεται όχι μόνο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει "αγκαλιάσει" τα μέτρα αυτοπεριορισμού, αλλά και οι έννοιες της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλλά και της πειθαρχίας, που απαιτούνται, ώστε να μη χαθεί το θετικό πλαίσιο και ο Μάιος να είναι αποτελέσει ορόσημο για την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Μία επιστροφή, πάντως, η οποία δε θα πραγματοποιηθεί από τη μία ημέρα στην άλλη.

  "Όσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε, τηρώντας  ευλαβικά τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου, άλλο τόσο  σημαντικό, είναι να σχεδιάσουμε την άρση των μέτρων, η οποία θα είναι σταδιακή και θα είναι και μακρόσυρτη. Δεν θα ξυπνήσουμε 28 Απριλίου και θα φύγουν όλα τα μέτρα. Θα είναι μία πιο σταδιακή διαδικασία, που σημαίνει ότι οι τομείς της οικονομίας και δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής σιγά-σιγά θα ανοίγουν, αλλά πάντα με προσοχή", τονίζουν από την κυβέρνηση.

  Η επόμενη ημέρα και το αποτύπωμα στην οικονομία

  Οι τηλεδιασκέψεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του και τους υπουργούς αναμένεται ότι θα εστιάσουν σε τρεις κατευθύνσεις. Στην πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων. Στις επιπτώσεις της επιδημίας στην πραγματική οικονομία. Και στους σχεδιασμούς για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, το ζητούμενο πλέον είναι το πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ.

  "Επί του παρόντος, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ταυτόχρονα, όμως, επεξεργαζόμαστε τη στρατηγική για την σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, που μπορεί, εφόσον υπάρξει συμμόρφωση στα σημερινά δύσκολα περιοριστικά μέτρα, να αρχίσει σταδιακά μέσα στον Μάιο. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζονται και οι μεταρρυθμίσεις που ήταν και παραμένουν αναγκαίες για την ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή κυβερνητικών στελεχών, που δίνει τον… τόνο.

  Η λέξη-κλειδί σε αυτό το οικοδόμημα που έχει ως βάση τις μεταρρυθμίσεις είναι η "εφεδρεία". Σε αυτήν τη λέξη εστιάζουν στελέχη, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι ο… κόκκινος συναγερμός για τον ιό έχει σταματήσει να ηχεί. Το αντίθετο. Οποιαδήποτε χαλάρωση τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να αποβεί καταστροφική για όσα με κόπο… χτίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

  "Δεν πρέπει την απερισκεψία των λίγων να την πληρώσει το σύνολο. Να τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα. Ξέρω ότι υπάρχει κόπωση. Συνιστώ υπομονή. Μη χάσουμε όσα κερδίσαμε με κόπο μέχρι σήμερα", τόνισε (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που σημείωσε ότι έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ να εντείνουν οι δήμοι, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, τους ελέγχους και την επιτήρηση, προσθέτοντας πως η Μεγάλη Εβδομάδα και οι αναστάσιμες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τη μάχη που δίνουμε ενάντια στον κορονοϊό.

  Σταδιακά η άρση των περιορισμών 

  Όσον αφορά στο μέτωπο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο γενικός κανόνας που αναμένεται ότι θα τηρηθεί είναι η αντίστροφή πορεία από εκείνη της επιβολής τους. Στο πλαίσιο αυτό:

  -Πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στην ολότητά τους. Το "κόκκινο" για παραλίες, πάρκα και άλλους χώρους συγχρωτισμού θα συνεχίσει να υφίσταται, με τους περιορισμούς να είναι αυστηροί για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

  -Στη συνέχεια, αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, με στόχο να ανοίξει ο κύκλος επανεκκίνησης της οικονομίας.

  -Στην επόμενη φάση και με αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τις πόρτες τους καφέ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, με την πρόβλεψη να κάνει (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) λόγο για λειτουργία τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε εξωτερικό χώρο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ