Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 09:27

  Αγώνας δρόμου, μέχρι το τέλος Απριλίου

  Αγώνας δρόμου, μέχρι το τέλος Απριλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τον αγώνα δρόμου, που έχει ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την πανδημία συνεχίζει, με αμείωτο ρυθμό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βγάζοντας επανειλημμένα εκτός πλάνου μία… άτακτη επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία μπορεί να…τινάξει στον αέρα τη μέχρι σήμερα πετυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού, στελέχη διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση στη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη στρατηγική, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας για τον μήνα Μάιο. Παράθυρο αισιοδοξίας, που έχει ως ισχυρότατο αστερίσκο τη λογική της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, η οποία εξακολουθεί να κερδίζει κατά κράτος την τάση μίας μικρής μερίδας πολιτών προς την… απειθαρχία έναντι των παρεμβάσεων.

  "Τα έχουμε πάει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι πήραμε τα μέτρα νωρίς και βέβαια η κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα, δεν έχει σημασία μόνο εμείς να παίρνουμε μέτρα, αλλά η κοινωνία πρέπει να πειθαρχεί έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε μία Δημοκρατία της πειθούς και όσο κι αν υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων, αν η κοινωνία ίδια δεν είχε αγκαλιάσει αυτή την πολιτική, δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσει ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο και αισιοδοξώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι πρωθυπουργικές αιχμές, με το βλέμμα στο δύσκολο παρόν και στο γεμάτο προκλήσεις μέλλον ήταν τέσσερις:

  *Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  *Η ανάδειξη, μέσα από την υγειονομική κρίση, ενός τεκμηριωμένου τεχνοκρατικού λόγου, ο όποιος "αποτελεί και μία διακομματική απάντηση στον λαϊκισμό, στην υπερβολή και στα fake news από όπου κι αν προέρχονται".

  *Η αντίληψη ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού.

  *Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος. Και αυτό είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ και να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

  -Πρόσθετοι έλεγχοι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

  Με στόχο να αποτραπεί, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ένα μαζικό κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και τα νησιά, η κυβέρνηση έσφιξε περαιτέρω τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό:

  -Από εχθές το απόγευμα, στα διόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων των οχημάτων. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει εντολή για αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

  -Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο των μονίμων κατοίκων προς τη μόνιμη κατοικία τους, η οποία αποτυπώνεται σε φορολογικά έγγραφα.

  -Όσοι μετακινηθούν, δε θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής πριν τη λήξη των γενικών μέτρων. Δηλαδή, πριν τις 27 Απριλίου.  

  "Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς. Κανένα εισιτήριο δε θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δε θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το κανονικό πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ. Επίσης, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των οχημάτων των παραβατών για 60 ημέρες και, φυσικά, οι παραβάτες θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησής τους", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η από, προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Από το μέτρο εξαιρείται η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και η μετακίνηση όσων διαμένουν μόνιμα σε μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου για επισκέψεις σε γιατρούς και φαρμακεία, για προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης ή για επίσκεψη στην τράπεζα για συναλλαγή που δεν πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.  Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο, για να επισκεφθούν φαρμακείο, γιατρό, κατάστημα προϊόντων πρώτης ανάγκης ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Αντίθετα, οι κάτοικοι της Ρόδου δε θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μπορεί να επέτρεψε την αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, ωστόσο τα σχέδια δήμων ανά τη χώρα να το παραδώσουν…κατ’ οίκον στους πολίτες το βράδυ της Ανάστασης, προκάλεσαν ανησυχία. "Η ευαισθησία είναι κατανοητή και σεβαστή, όμως τέτοιες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές εν μέσω πανδημίας. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, εάν και άλλοι δήμοι, πέραν των γνωστών, προβούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πολίτες ή εργαζόμενοι ή εθελοντές να μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας. Για να αποτραπεί τέτοιο ενδεχόμενο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να απέχουν από τέτοιες δράσεις, αφού δε θα επιτραπούν", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ