Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 14:15

  Απ. Βεσυρόπουλος: Προέχει να κρατηθούν "ζωντανές" οι επιχειρήσεις

  Απ. Βεσυρόπουλος: Προέχει να κρατηθούν "ζωντανές" οι επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.51

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Προέχει να κρατηθούν "ζωντανές" οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την διάρκεια επεξεργασίας της τέταρτης κατά σειρά Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για τον κορονοϊό, η οποία ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

  Επί των μέτρων ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας έκανε κριτική μεταξύ άλλων για την μειωμένη καταβολή ενοικίου, τονίζοντας ότι δημιουργεί πρόβλημα στην αλυσίδα της οικονομίας. "Όσοι εισπράττουν ενοίκια; Τι θα κάνουν αυτοί;", είπε χαρακτηριστικά.

  Υπερ της ΠΝΠ τάχθηκε μόνο η ΝΔ, επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, "κατά" το ΚΚΕ, ενώ "παρών" το ΜέΡΑ25.

  Μιλώντας για το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η ΠΝΠ, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι τα 6,8 δισ. ευρώ μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι ένα μόνο μέρος των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχουν ενεργοποιηθεί.

  Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμό, εξήρε την ωριμότητα των πολιτών στα μέτρα που οδηγεί στα καλά μέχρι τώρα αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις.

  "Αν κλείσει μια επιχείρηση, πολύ δύσκολα ξανανοίγει", είπε. "Ο μόνος δρόμος είναι η ευθύνη και η αλληλεγγύη, είδαμε πού οδήγησε ο λαϊκισμός".

  Γ. Τσίπρας: Όσοι εισπράττουν ενοίκια τι θα κάνουν;

  Κριτική στα μέτρα έκανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένα σωστά μέτρα, υπάρχουν ωστόσο και άλλα που είναι σε λάθος κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και τα ανεπαρκέστατα.

  Στάθηκε ιδιαίτερα στο μέτρο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, αλλά και το μέτρο που παγώνει την είσπραξη επιταγών λέγοντας ότι "σπάει" την αλυσίδα της οικονομίας.

  "Ορισμένοι εξαρτώνται από τα ενοίκια, έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και έρχεται το κράτος να επιταχύνει την κατάρρευση. Τι θα κάνουν αυτοί;". Ενώ για τις επιταγές τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς που τις δίνουν, όχι αυτούς που τις εισπράττουν.

  Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική για το επίδομα των 800 ευρώ, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν εναρμονίζεται με τα μέτρα που λαμβάνονται για την στήριξη της αγοράς εργασίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. "Τα μέτρα εδώ είναι σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη", είπε. "Εκεί το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει έως 85% το μισθολογικό κόστος, καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και ανοίγει πολύ μεγάλες γραμμές στήριξης".

  Β. Κοντοζαμάνης: Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω

  Στα μέτρα της ΠΝΠ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης λέγοντας ότι έχει αρκετές διατάξεις που αφορούν ευαίσθητες ομάδες με χρόνια νοσήματα χωρίς κορονοϊό.

  "Μεταξύ αυτών είναι η  άυλη συνταγογράφηση, η διανομή φαρμάκων σε ευπαθείς για άπορους και ανασφάλιστους, μέτρα για αιμοκάθαρση σε νεφροπαθείς και άλλους. Δεν αφήνουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω καλύπτουμε όλες τις ανάγκες με κάθε μέσο και κάθε τρόπο", τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

  Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή ενοικίου

  Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το μέτρο καταβολής ενοικίου λόγω κορονοϊού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αναλυτικά αναφέρουν: 

  Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε από την πανδημία που έχει ξεσπάσει από τον Covid19, έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση στην λήψη προληπτικών περιοριστικών μέτρων προς αποφυγή της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου, στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας. Εξ αυτών, είναι και η αναστολή λειτουργίας, σχεδόν όλων των επιχειρήσεων, μέτρο ορθό και αναγκαίο.

  Σύμφωνα με την  απόφαση με αριθμό 13031/Δ1.4551, ΦΕΚ B’ 994/23.03.2020, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δικαιούνται τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%. 

  Όπως παρατηρείται, από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των πληττόμενων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, επιχειρήσεων, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. 

  Επιπρόσθετα, εντοπίζεται ένα κενό κάλυψης για τον εργαζόμενο που βρίσκεται σε αναστολή εργασιακής σύμβασης αλλά το μίσθωμα δεν βρίσκεται στο όνομα του, ακόμα και στην περίπτωση κοινής δήλωσης με τον/την σύντροφο του/της. Σε όλες ανεξαιρέτως τις κρατικές ενισχύσεις αυτό ήταν πάντα κοινώς αποδεκτό.

  Επειδή, οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας θα λάβουν είτε αργότερα από το αναμενόμενο είτε μειωμένη (σε σχέση με το μισθό τους) την κρατική ενίσχυση.

  Επειδή, στην εκδοθείσα στις 30 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο ενδέκατο) σχετικά με την "Μερική καταβολή μισθωμάτων" σημειώνεται ότι "Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος".

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  Προτίθεται να εντάξει άμεσα όλους τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους αλλά κρίνονται ως πληττόμενες και βρίσκονται σε αναστολή της συμβάσεως τους στη ρύθμιση μερική καταβολής μισθωμάτων κύριας κατοικίας, τόσο για τον Απρίλη, όσο αναδρομικά και για τον Μάρτιο (αλλά και για κάθε μήνα που η σύμβαση εργασίας του θα βρίσκεται σε αναστολή); 

  Προτίθεται να εντάξει άμεσα στη σχετική ρύθμιση και τα μισθωτήρια που βρίσκονται στο όνομα του/της συντρόφου που πλήττεται; 


  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)


  Τσακαλώτος Ευκλείδης

  Αλεξιάδης Τρύφωνας

  Γιαννούλης Χρήστος

  Γκαρά Αναστασία

  Ζαχαριάδης Κώστας

  Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

  Θραψανιώτης Μανολης

  Λάππας Σπύρος

  Μάλαμα Κυριακή

  Μαμουλάκης Χάρης

  Μουζάλας Ιωάννης

  Μάρκου Κωνσταντίνος

  Πέρκα Πέτη

  Ραγκούσης Ιωάννης

  Σαρακιώτης Ιωάννης

  Σκουρολιάκος Παναγιώτης

  Τζούφη Μερόπη

  Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

  Φάμελλος Σωκράτης

  Χατζηγιαννάκης Μίλτος

  Χρηστίδου Ραλλία

  Ψυχογιός Γιώργος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ