Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 07:41

  Κυβερνητικό σχέδιο για "σταδιακά και μετρημένα" βήματα προς την ομαλοποίηση

  Κυβερνητικό σχέδιο για "σταδιακά και μετρημένα" βήματα προς την ομαλοποίηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εστιάζει το βλέμμα της η Αθήνα, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να ορθώνει τείχη προστασίας στα μέτωπα της οικονομίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, δομώντας στρατηγικές, πλάνα και προτάσεις προς υλοποίηση.

  Μετά από σχεδόν ένα μήνα συνεχόμενων παρεμβάσεων, όπως αυτές υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άνοιξε χθες παράθυρο αισιοδοξίας για το Μάιο, αν και το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καμία χαλάρωση είναι αυτό που έρχεται ως ισχυρή κατακλείδα των αναφορών κάθε στελέχους.

  "Αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων θα σχεδιάσουμε μία στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην πάει χαμένος ο κόπος και οι προσπάθειες αυτών των πρώτων εβδομάδων της κρίσης. Προκειμένου σιγά-σιγά τομείς της οικονομίας, τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας να επιστρέψουν σε μία μορφή κανονικότητας. Αλλά θα είναι σταδιακό, θα είναι αργό και θα είναι μετρημένο", τόνισε (ΕΡΤ) ο κ. Πέτσας.

  Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων για τις παραβατικές συμπεριφορές είναι ο… μπούσουλας που ορίζει τις από εδώ και πέρα κινήσεις, με τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να κρατούν τον κρατικό μηχανισμό σε… κατάσταση κόκκινου συναγερμού για το ενδεχόμενο εξόδου πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

  Προς το παρόν, η μόνη νέα παρέμβαση στον ορίζοντα είναι η αυστηροποίηση των προστίμων για την κατηγορία εκείνη που έχει παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροπη. Σε δεύτερο χρόνο και, βαδίζοντας προς την εορτή του Πάσχα, θα υπάρχει έλεγχος στις εθνικές οδούς, αλλά και στις παλαιές εθνικές οδούς, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κάποια μαζική προσπάθεια παραβίασης των περιορισμών.

  "Ο περιορισμός υφίσταται και σήμερα. Εάν ήμασταν στο χωριό μας τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα και θέλαμε να επιστρέψουμε στο αστικό κέντρο, όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας, μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο άπαξ. Άρα, περιοριστικά μέτρα ισχύουν και απλώς θα κοιτάξουμε πως θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική η εφαρμογή τους. Είναι διαρκής η επικοινωνία ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πιστεύω ότι θα βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, ανάμεσα στην ανάγκη να μην υπάρξει μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες και δικαιολογημένες", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

  Σε χρόνο, παράλληλο, πάντως, στην κυβέρνηση έχουν στο…μικροσκόπιό τους, τη σύνθετη άσκηση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και από την πρωτεύουσα σε ολόκληρη την επικράτεια. Το "κλειδί" της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας της κοινότητας παραμένει και σε αυτό το επίπεδο κομβικό, με τις σχετικές ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι να ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Τι προσδοκά η Αθήνα από τη συνεδρίαση του Eurogroup

  Εν αναμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κοινή επιστολή με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  "Προσδοκούμε μία κοινή συνισταμένη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα, και χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε, δηλαδή, αποφάσεις για μία κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, τα οποία δεν προκλήθηκαν από μεμονωμένες δημοσιονομικές αστοχίες, αλλά από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς ελπίζουμε πως θα βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη, με χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας", σημειώνουν.

  Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι αφορούν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ εξετάζεται η επανάληψή τους για το Μάιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, περίπου δέκα δισεκατομμυρίων.

  "Πρόκειται για ένα σύνολο κινήσεων, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019. Ποσό που έχουμε φροντίσει να καλυφθεί χρηματοδοτικά", σχολιάζουν παράγοντες, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει και μία ομάδα από…εφεδρείες, που έχουν ως στόχο της επανεκκίνηση της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ