Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 16:19

  Τι φέρνουν στην πραγματική οικονομία οι νέοι κανόνες για τους πόρους του ΕΣΠΑ

  Τι φέρνουν στην πραγματική οικονομία οι νέοι κανόνες για τους πόρους του ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευελιξία,  προκειμένου να διοχετευθούν με μεγάλη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, εξασφάλισε η κυβέρνηση.

  Οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στη χώρα μας, όπως σημειώνουν στελέχη,  να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη. Με την εξέλιξη αυτή, η οποία, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, έρχεται στον απόηχο της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, "δίνεται η δυνατότητα  να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα".

  Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη και Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο και την γενική γραμματέα Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.
   
  "Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια...Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση. Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ