Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 09:16

  Στον ορίζοντα και νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας

  Στον ορίζοντα και νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από νωρίς χθες το πρωί έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζικών ιδρυμάτων, με πολίτες να σχηματίζουν ουρές, χωρίς καν να τηρούν τις απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις και τα μέτρα για την αναχαίτιση διασποράς του κορονοϊού.

  Κυβερνητικά στελέχη, αν και επισημαίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία πειθαρχεί στις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί, στέκονται στο μικρό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο έρχεται, με τη συμπεριφορά του, να την ανατρέψει.

  Στο πλαίσιο αυτό και με την εορτή του Πάσχα να απέχει πλέον ελάχιστα, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να βρίσκονται σενάρια για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της μετακίνησης, με τις όποιες αποφάσεις, πάντως, να μην έχουν ακόμα ληφθεί.

  "Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ανταποκρίνεται με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό. Δυστυχώς, ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να μην τα λαμβάνουν υπόψη τους θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους. Οι εικόνες που παρατηρήθηκαν με τις ουρές στις τράπεζες τις δύο προηγούμενες ημέρες  ήταν  απαράδεκτες και ακατανόητες. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, είχαμε δώσει δεκαήμερη παράταση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας για την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Παρόλα αυτά σε ορισμένες τράπεζες παρατηρήθηκε συνωστισμός με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία. Δυστυχώς ενώ υπάρχει η δυνατότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάποιοι δεν την αξιοποιούν και βάζουν σε κίνδυνο, τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που εργάζονται στα τραπεζικά καταστήματα", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  Παράλληλα, στέκονται ιδιαίτερα και σε ένα ακόμα σημείο-αιχμή. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες εξόδου από το σπίτι τους με τρόπο καταχρηστικό. Τα δεδομένα, λοιπόν, που αποτυπώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβληματίζουν, με τα επόμενα βήματα της στρατηγικής που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες:

  - Τον περιορισμό στο χρόνο για κάθε μία από τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις.

  - Την επιβολή πλαφόν στα μηνύματα που μπορούν να στείλουν οι πολίτες στο πενταψήφιο 13033.

  "Εξετάζουμε χρονικούς περιορισμούς σε κάθε έξοδο. Ήδη υπάρχει χρονικό όριο στο έντυπο. Δεν υπήρχε στο 13033. Αλλά, για παράδειγμα, αν κάποιος  κάθε ώρα  διαλέγει μια από τις διαφορετικές επιλογές εξόδου από το σπίτι του, τότε θα βγει έξι φορές την ημέρα. Δεν πρέπει λοιπόν, να γίνεται κατάχρηση. Θα κοιτάξουμε ώστε να είναι εμφανής ο χρόνος και στο 13033 και θα δοθούν συστάσεις, ώστε κάποιος που θέλει να βγει από το σπίτι του, να βγει μια φορά την ημέρα. Δε θέλουμε τον κόσμο να είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα. Δε θέλουμε κατάχρηση, όμως και συνωστισμό. Ένα από τα ακραία φαινόμενα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Εάν υπάρξουν και άλλα θα αντιμετωπιστούν", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή (Mega) του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

  Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα θέσει επί τάπητος το αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα και αναμετάδοσή τους μέσα από την τηλεόραση.

  "Η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Αξιολογούμε αυτήν τη συζήτηση, η οποία γίνεται αυτές τις ημέρες και θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο, δηλαδή να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών, η λειτουργία στις Εκκλησίες μας, μέσα στις επόμενες ημέρες", έχει σημειώσει ο κ. Πέτσας, όταν ερωτήθηκε σχετικά. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Στ. Πέτσας: Εξετάζεται χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ