Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 14:55

  Ν. Ανδρουλάκης: Το ευρωομόλογο είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό

  Ν. Ανδρουλάκης: Το ευρωομόλογο είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έκδοση ενός ευρωομολόγου είναι το κατάλληλο εργαλείο να αναχαιτίσει μια νέα κρίση που θα οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής υποστηρίζει με άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή και για χώρες με εύθραυστες οικονομίες, που μέχρι πριν λίγο βρισκόταν σε προγράμματα στήριξης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία..

  Ένα τέτοιο χρεόγραφο, τουλάχιστον όπως είχε συζητηθεί εκτενέστερα πριν από μια δεκαετία, σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δανείζονται ενιαία και όχι το καθένα ξεχωριστά, ρίχνοντας το επιτόκιο δανεισμού, αφού την εγγύησή του αναλαμβάνουν πάλι όλες οι χώρες από κοινού, δηλαδή είναι από κοινού υπεύθυνες και για την αποπληρωμή του.

  "Το λάθος έγινε μια δεκαετία πριν από τις χώρες που αντιστάθηκαν στην δημιουργία αυτού του εργαλείου, το οποίο συζητήθηκε μετά από πρόταση του Γιούνκερ και της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της κρίσης κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τότε η αντίσταση των συντηρητικών κυβερνήσεων, με ηγέτιδα τη Γερμανία που ύψωσαν τοίχος απέναντι σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καταδίκασε τη χώρα μας σε λιγότερο αλληλέγγυες λύσεις", αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης και τονίζει: "Εν αντιθέσει με τότε, η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι ούτε ασύμμετρη, ούτε οφείλεται στην δημοσιονομική σπατάλη του "κακού Νότου", άρα και δεν προσφέρεται για εκλογική εκμετάλλευση από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας- Ολλανδίας- Αυστρίας, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση πολιτικών ενστίκτων της οικονομικής κρίσης του 2008".

  Προσθέτει ότι οι εννιά χώρες, ζητούν πια το αυτονόητο για να μη βουλιάξουν στο χρέος και να κρατήσουν στη ζωή τους πολίτες και την οικονομία τους, και θα έχουν σε δύο εβδομάδες τη δυνατότητα να αποδείξουν στους εταίρους τους ότι η προφανής ανάγκη για νέα εργαλεία -πέρα από την πιστοληπτική γραμμή στήριξης του EMS και τις προσπάθειες της ΕΚ με μπαζούκας ρευστότητας- δεν είναι επιπόλαιη απόφαση, ούτε πολυτέλεια.

  Όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ "σε κάθε διαφορετική περίπτωση και εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, η Γερμανία θα δει τους συμμάχους της στη στασιμότητα μειώνονται καθώς η κρίση θα εξαπλωθεί. Η Γαλλία έχει ήδη αλλάξει στρατόπεδο, με τον Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τη θέση του Σαρκοζί, κατανοώντας ότι το ευρωομόλογο δεν είναι μια καλή ιδέα σε κακό τάιμινγκ αλλά ότι τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις και καινοτόμα εργαλεία που θα στείλουν μήνυμα ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς λαούς τη στιγμή αυτής της πρωτοφανούς τρικυμίας που κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια το τέλος της".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ