Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 13:17

  Σ. Πέτσας: Εάν χρειαστεί θα επεκταθεί το πλαίσιο της απαγόρευσης των απολύσεων

  Σ. Πέτσας: Εάν χρειαστεί θα επεκταθεί το πλαίσιο της απαγόρευσης των απολύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:27

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι απαιτηθεί για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εξέπεμψε, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας. "Εμείς επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία. Απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου. Το πλαίσιο της απαγόρευσης των απολύσεων θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την κατάσταση στην οικονομία και θα επεκταθεί, εάν αυτό χρειαστεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι απεριόριστα και χρειάζεται σύνεση και προσοχή στη χρήση τους, προκειμένου να στηριχθούν όσοι πλήττονται.

  "Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει και να πληρώσει τους εργαζόμενους, τις  φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις που έχει προς τις τράπεζες ή άλλες υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται και κατακρημνίζεται λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η ανάγκη προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού, όταν κατακρημνίζονται τα έσοδα είναι πολύ δύσκολο μία επιχείρηση να είναι συνεπής σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις Για αυτό εμείς επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία. Απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου. Θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο της απαγόρευσης των απολύσεων ανάλογα με την κατάσταση στην οικονομία και θα επεκταθεί, εάν αυτό χρειαστεί. Ταυτόχρονα, αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και σε συνεργασία με τις τράπεζες μπορέσαμε να δώσουμε περίοδο χάριτος σε δανειολήπτες", ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  "Στο κομμάτι της εργασίας δίνεται η δυνατότητα για 50% εκ περιτροπής απασχόληση, για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουμε ανεργία. Θα είναι ένα κόστος που θα το αναλάβουμε όλοι μαζί για αυτό και εμείς δίνουμε την ενίσχυση των 800 ευρώ εκεί που πρέπει να δοθεί. Για αυτό είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την απασχόληση. Αλλά, μέσα σε αυτές τις τρομερές συνθήκες που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να εξελίσσονται στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν λανθασμένο να δίνεται η εντύπωση ότι ξαφνικά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως πριν για τον έναν, δύο, τρεις ή όσους μήνες χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης...", πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο.

  Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο

  Με το βλέμμα στραμμένο στην απογευματινή και μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με την επιστολή Μητσοτάκη και ακόμα οκτώ ηγετών προτείνεται η έκδοση ομολόγου, καθώς και η ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία για το 2020 και το 2021.

  "Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του νότου δεν κατέστη δυνατή μία συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρωομολόγου. Ελπίζουμε ότι τώρα μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποτυπώνοντας την ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος ο κ. Μητσοτάκης. 

  "Με την κοινή επιστολή που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τους άλλους ηγέτες υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ κρατών του Νότου και του Βορρά. Πράγμα που δείχνει ότι οι συνθήκες ωριμάζουν σταδιακά, ώστε να έχουμε κοινές απαντήσεις σε κοινά προβλήματα όπως αυτά που μας φέρνει αυτή τη στιγμή η πανδημία του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα συμπεράσματα. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτά στα συμπεράσματα τα σημερινά είναι μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δεδομένο ότι κάποια εργαλεία κοινά όπως τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν", τόνισε.

  Ερωτηθείς από το Capital.gr για τη ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί το κλίμα ομόνοιας, το οποίο επιχειρείται στο πολιτικό σκηνικό, μεσούσης της πανδημίας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι αυτή η στιγμή δεν είναι για νέους διχασμούς.

  "Χρειάζεται ομοψυχία. Νομίζουμε ότι η ομοψυχία υπάρχει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζουμε ότι, από όσο έχουμε δει στις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρα τάσσεται με αυτήν την ομοψυχία. Επομένως, αναμένουμε από εκείνον να καταδικάσει οποιαδήποτε άλλη παραφωνία. Είτε προέρχεται από ευρωβουλευτή, είτε από άλλα στελέχη του κόμματος του. Γιατί αυτό που προέχει είναι η εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση του προβλήματος", σημείωσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ