Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 09:45

  Ελληνοτουρκικά και Πρέσπες ξανά στο προσκήνιο από τον Τσίπρα

  Ελληνοτουρκικά και Πρέσπες ξανά στο προσκήνιο από τον Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μετά πολλών αστερίσκων είναι η στήριξη που παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του στην Κυβέρνηση διαρκούσης της πανδημίας, καθώς έχει εδραιωθεί πια η κριτική του σε τρεις άξονες: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας- επιχειρηματικότητας, της Δημόσιας Υγείας και των εργαζομένων. 

  Η κριτική αυτή κλιμακώνεται προϊουσών των ημερών και όσο ξεδιπλώνεται το κυβερνητικό πλάνο για την διαχείριση της πανδημίας . 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του  Α. Χαρίτση και της αρμόδιας τομεάρχη του, Έφης Αχτσιόγλου, στηλίτευσε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση για την εκ περιτροπής εργασία ενώ επιμένει κεντρικά να πλαγιοκοπεί την κυβέρνηση για μη ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του υγεινομικού προσωπικού της. 

  Τουρκικές προκλήσεις

  Στο εκρηκτικό αυτό μείγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραγνωρίζει τον τουρκικό κίνδυνο, εκεί από όπου αφετηριακά ο ίδιος, χάραξε "γραμμή" πιο ήπιων αντιπολιτευτικών τόνων ( ύστερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον αφηνιασμένο Ερντογάν που παρομοίαζε τη χώρα με τους ναζί). 

  Στο χθεσινό του επετειακό μήνυμα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε σε υψηλούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα, την κορύφωση των ερντογανικών επιθετικών κινήσεων προς την Ελλάδα. 

  "Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης.

  Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων. Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή οδηγούν σε κυρώσεις.

  Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν. Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου", είπε επακριβώς. 

  Προέταξε -ξανά- ουσιαστικά την αρραγή εθνική ενότητα απέναντι στην Άγκυρα, επιμένοντας να ζητεί από την Ε.Ε να υποστηρίζει τα δίκαια μιας χώρας κράτους - μέλους της απέναντι στην καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου από τον τούρκο Πρόεδρο. 

  "Πράσινο" φως σε Β. Μακεδονία- Αλβανία 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, ο οποίος παγίως από τις 7 Ιουλίου και έπειτα "γυρεύει" δικαίωση για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στα Εθνικά γενικώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών ειδικώς, φρόντισε στο επετειακό μήνυμά του να υπενθυμίσει: "Την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών".

  Εξήρε δε, το γεγονός ότι  "οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

  "Γκρίζες ζώνες" βρίσκει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ  στην ευρω- ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. 

  Επ αυτού, ο Γ. Κατρούγκαλος , τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του σημείωσε: 

  "Σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων, αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει "να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο" σε σχέση με το δικαιώμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά δεν τίθενται καν ως κριτήρια για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης".

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ