Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 07:45

  Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

  Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Όλες οι εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση της κρίσιμης ατζέντας που σχετίζεται με τον κορονοϊό θα βρεθούν σήμερα στην πρώτη γραμμή του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

  Στον απόηχο του νέου κύματος μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, το μενού της συνεδρίασης θα κινηθεί σε πολλαπλά μέτωπα.

  Αυτό γίνεται απόλυτα διαυγές από το γεγονός ότι εισηγητές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Η μέχρι τώρα πορεία των παρεμβάσεων στο υγειονομικό και οικονομικό μέτωπο θα απασχολήσουν τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση για τα επόμενα βήματα και το δυναμικό σχέδιο, που εκτείνεται σε βάθος χρόνου, εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και κλιμακώνεται αναλόγως.

  Τα μέτωπα της Υγείας και της οικονομίας

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ καθημερινά προστίθενται και άλλες. "Ήδη 39 κλίνες μονάδων αυξημένης φροντίδας έχουν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ διατίθενται ακόμα 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

  Στο σύστημα έχουν επίσης προστεθεί 38 κλίνες ΜΕΘ από στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ασθενών του κορονοϊού. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται", σχολιάζουν στελέχη. Όσον αφορά στις προσλήψεις:

  - Στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

  - Έχουν εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις (431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), που θα γίνουν εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

  "Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας λαμβάνονται εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Δεν έχει παραλύσει όλη η οικονομία, καθώς υπάρχουν κλάδοι που δεν χρειάζονται βοήθεια. Η κυβέρνηση θα προστατεύει θέσεις απασχόλησης, θα διασφαλίσει την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών και θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή. Τα ταμειακά διαθέσιμα, που συγκεντρώθηκαν χάρη στις πολυετείς θυσίες των φορολογουμένων, δεν είναι ανεξάντλητα", τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  Τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή της απόφασης για την απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ικανοποιημένα από την πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες. Αυτή ακριβώς την πειθαρχία στα μέτρα που ανακοινώνονται και την έννοια της ατομικής ευθύνης κρατούν ψηλά στις παρεμβάσεις τους παράγοντες της κυβέρνησης.

  "Το πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε όλοι εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δε διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές που δε λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τον γενικό πληθυσμό. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση. Δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές,  που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για την μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας", σχολίασε, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

  Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση συνθέτει συνεχώς το νέο κράμα του σχεδιασμού της, γεμίζοντας με… όπλα τη φαρέτρα της, μετά και την επαναλαμβανόμενη δέσμευση Μητσοτάκη πως θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προστατέψει την υγεία της κοινότητας. Το κατά πόσο θα εφαρμοστούν τα επόμενα μέτρα θα κριθεί από δύο παράγοντες.

  Από τη στάση των πολιτών έναντι των παρεμβάσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και από την πορεία που θα ακολουθήσει η επιδημιολογική καμπύλη των κρουσμάτων, με τη διασπορά, όπως ανέφερε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, να είναι (μέχρι στιγμής) εντός των προβλέψεων. "Όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορά των πολιτών, της πλειοψηφίας που έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Το σχέδιο είναι δυναμικό", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της κ. Πελώνη.

  Τι μέλλει γενέσθαι με τις πτήσεις

  Σημαντικό κομμάτι των μέτρων που υιοθετεί η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού αποτελεί και ο περιορισμός των πτήσεων, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων. Έτσι:

  Μέχρι τις 15 Απριλίου αποφασίστηκε ο περιορισμός της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη γείτονα. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

  Μέχρι τις 15 Απριλίου περιορίζεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο

  Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με τις πτήσεις που συνδέουν την Ελλάδα με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Γερμανία. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. "Θυμίζω ότι δε δεχόμαστε πτήσεις από την Ιταλία και την Ισπανία. Τέλος και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Η κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη. Εάν αποφασιστεί, σε συνεργασία πάλι με τους επιστήμονες και την εξέλιξη της μετάδοσης του ιού, ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα, προφανώς θα ληφθούν", σημείωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ