Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 09:40

  Βήμα-βήμα κλιμακώνονται τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού

  Βήμα-βήμα κλιμακώνονται τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα για τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων και μάλιστα με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση ήρθε, για να προστεθεί στην κλιμάκωση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

  Οι παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας της κοινότητας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι καθημερινές, όπως, άλλωστε, έχουν προαναγγείλει τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικά στελέχη. Το ερώτημα, πάντως, είναι κατά πόσο είμαστε κοντά στην ενεργοποίηση του σεναρίου για μία γενικευμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας.

  Το ενδεχόμενο αυτό εξακολουθεί να τίθεται εκτός πλάνου από κυβερνητικούς παράγοντες. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές εισηγήσεις έχουν πέσει στο… τραπέζι, την ώρα που ισχυρή σύσταση υπάρχει και για τις ιδιωτικές συναθροίσεις.

  "Θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επαναλαμβάνεται και η αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν στην κατοικία τους, ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

  "Είναι σαφής η προειδοποίησή μας για τις συναθροίσεις. Αφορά όχι μόνο τον δημόσιο χώρο, αλλά και τον ιδιωτικό χώρο. Καλούμε όλους να δείξουν υπευθυνότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο όπως τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Άρα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα μεν, ακολουθώντας τις οδηγίες δε. Δεν μπορεί να είμαστε μακριά από το χώρο της δουλειάς μας και ταυτόχρονα να μαζεύουμε δεκαπέντε άτομα στο σπίτι μας για ένα τραπέζι. Σκοπός είναι να αποφύγουμε το συγχρωτισμό έτσι ώστε να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού. Καθυστερώντας τη διάδοση του ιού δίνουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να μπορέσει να περιθάλψει τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Δηλαδή τις ευάλωτες ομάδες και τους πιο ηλικιωμένους", επεσήμανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας.

  Τα δεδομένα, την ίδια στιγμή, τίθενται συνεχώς στο… μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και στις καθημερινές τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους κυρίους Χαρδαλιά και Τσιόδρα. Η απόφαση να ενισχυθούν τα τηλεοπτικά σποτ, με το μήνυμα "μένουμε σπίτι" και με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό είναι ειλημμένη, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πάντα οι δύο επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες.

  Η πρώτη επισήμανση σχετίζεται με το "κλειδί" της προσωπικής ευθύνης και της πειθαρχίας στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Η δεύτερη επισήμανση σχετίζεται με τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Την προστασία των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ