Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 09:12

  Η ώρα της προσωπικής ευθύνης και της πειθαρχίας

  Η ώρα της προσωπικής ευθύνης και της πειθαρχίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Σε τέτοιες στιγμές, που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα, επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε. Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί, εάν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά".

  Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους για την ανηφορική πορεία που ανοίγεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και την παγκόσμια κοινότητα να απευθύνεται ο ίδιος στους πολίτες. Να τους ενημερώνει για όλα τα δεδομένα, τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τα σχέδια που χαράσσει η κυβέρνηση, μιλώντας πάντοτε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Η απόφαση, λοιπόν, είναι ειλημμένη. Τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη θα είναι τακτικά. Και μπορεί να έχουν περιοδικότητα και μία φορά την εβδομάδα. Μέσω αυτών των μηνυμάτων, αλλά και μέσα από την καθημερινή ενημέρωση της κοινότητας, άλλωστε, η κυβέρνηση στοχεύει να υπάρχει πλήρη γνώση για τη στρατηγική που χαράσσει και ακολουθεί. Οι επισημάνσεις, έτσι κι αλλιώς (αυτό φάνηκε και χθες από συγκεκριμένες πρωθυπουργικές φράσεις) είναι ξεκάθαρες και έρχονται, για να αναδείξουν τρία βασικά σημεία:

  - Πρώτον, το "κλειδί" της προσωπικής ευθύνης και της πειθαρχίας στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και σε αυτά που θα ακολουθήσουν. "Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.  Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται "πού είναι το κράτος”", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  - Δεύτερον, ότι οι κυβερνητικοί στόχοι ήταν και παραμένουν τρεις. Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.

  - Τρίτον, ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Την προστασία των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

  Αυτοί είναι οι στόχοι μας

  O περιορισμός της διάδοσης του ιού, η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής. "Στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται", πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούνται έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το νέο πακέτο των μέτρων αναμένεται να διευκρινιστεί  σήμερα από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

  Μία χαρακτηριστική αποστροφή, πάντως, του πρωθυπουργού κρίνεται ως ιδιαίτερα βαρύνουσα. Και αυτή δεν ήταν άλλη από τις προσπάθειες που θα καταβληθούν, προκειμένου να μη χαθούν, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, θέσεις εργασίας. "Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε έμφαση σε δύο σημεία. Ο πρωθυπουργός:

  - Ζήτησε να υπάρξουν πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας των χωρών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.

  - Επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κινηθούν από κοινού για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων από χώρες εκτός Σένγκεν, αλλά και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, το οποίο θα κατανεμηθεί στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ