Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 09:15

  Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

  Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.20

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην προμετωπίδα της κυβερνητικής στρατηγικής τοποθετείται πλέον η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα, η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, υπό το φως των εξακολουθητικών δεδομένων που καθημερινά αποκτούν νέα διάσταση.

  Μετά τη διήμερη παρουσία του σε Βερολίνο και Βιέννη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε ειδικές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κυβερνητικό στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού, ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να αποφασίσει το τελικό περιεχόμενο των μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων (12.30) λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων για 14 ημέρες.

  Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει, αργότερα,  σε δήλωση που θα σχετίζεται με το γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον κοροναϊό.

  Η διευκόλυνση των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών θα βρεθεί ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που οι συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ.

  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αποφάσεις που θα έρθουν στην πρώτη γραμμή, μέσω των ανακοινώσεων Στ. Πέτσα, θα σχετίζονται με τρεις κατηγορίες:

  - Η πρώτη κατηγορία θα αφορά τους γονείς, που και οι δύο εργάζονται στο Δημόσιο τομέα της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας, ακόμα και μέσα στην ημέρα, χωρίς προηγουμένως να απαιτείται η χρήση άδειας. Παράλληλα, εξετάζεται και η δυνατότητα ένας από τους δύο γονείς να κάνει χρήση ειδικής άδειας, η οποία θα καταλαμβάνει και ένας μέρος της κανονικής άδειας του εργαζομένου.

  - Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά στους γονείς, που ο ένας εργάζεται στο Δημόσιο τομέα και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται να ισχύει ό,τι και στην πρώτη, ενώ ήδη παρέχονται οι δυνατότητες είτε της τηλεργασίας, είτε της εργασίας από το σπίτι.

  - Η τρίτη κατηγορία θα αφορά στους γονείς, που και οι δύο είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Για αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ειδικής άδειας, είτε θα ισχύσουν οι προβλέψεις για τους γονείς-εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

  "Στόχος μας είναι ένας από τους δύο γονείς να βρίσκεται πάντα στο σπίτι με το παιδί ή τα παιδιά τους", είναι το στίγμα που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν τις τελικές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έθεσε επί τάπητος τα μείζονα "πρέπει" για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κοροναϊού, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, για να προστατέψουμε όσους πλήττονται", ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, διαμηνύοντας, εκ νέου, πως το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως η Ελλάδα.

  Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

  Η συνάντηση με τους περιφερειάρχες

  Στις 11 και μισή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες της χώρας. 

  Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία θα δώσουν το " παρών" ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και οι κύριοι Χαρδαλιάς και Τσιόδρας, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον κοροναϊό και θα συζητηθεί ο συντονισμός της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του ιού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ