Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαρ-2020 09:21

  Το στοίχημα του Τσίπρα για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

  Το στοίχημα του Τσίπρα για το προσφυγικό- μεταναστευτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το λίγο αρσενικό είναι φάρμακο, το πολύ, φαρμάκι. 

  Την κατάλληλη δοσολογία "εθνικής ευθύνης" και προάσπισης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σύνθετη πραγματικότητα της όξυνσης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. 

  Το τυρί και η φάκα

  Στο "ζύγι" της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, βρίσκεται η ενσυναίσθηση του εθνικού κινδύνου από τη μια μεριά και από την άλλη, η ανάγκη να κρατηθεί το μέτρο.

  Με τέτοιο τρόπο  ώστε να καταφέρει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα πολιτών που αναγνωρίζει μεν ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες και δύσκολες λύσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεούται να τις απολαμβάνει κιόλας. 

  Ο κ. Τσίπρας είδε το τυρί ( αυτονόητο το κλείσιμο των συνόρων , είπε και "μαντάλωσε" τους open borders του κόμματος) αλλά ανησυχεί για την "φάκα": Απαιτούνται αποστάσεις προσεκτικές από όσους εθεάθησαν με υπερβάλλοντα ζήλο να ορέγονται πολέμους με "σκάγια" από μετανάστες. 

  Αυτό το μείγμα επεδίωξε χθες να αποτυπώσει και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της πολιτικής της απόφασης, καθώς "καυγάς" ή γκρίνια για την γραμμή που επέβαλε ο κ. Τσίπρας στο κόμμα ( καλώς έκλεισαν τα σύνορα στον Έβρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει  μαζική απόπειρα εισροής), δεν υπήρξε. 

  Και οι εξ ευωνύμων του (53) και "δικαιωματιστές" , έκαναν την κομματική ανάγκη, φιλότιμο ( κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ γαρ) και "κατάπιαν" το άδειασμα που τους επεφύλαξε ο πρόεδρος ένεκα πραγματισμού ( και ενστίκτου επιβίωσης για να μην γυρίσει το κόμμα στο 3% βλέποντας την πιθανότητα επιστροφής στην εξουσία, με τα κυάλια). 

  Ναι μεν, αλλά...

  Από κει και πέρα , η γραμμή Τσίπρα, ντύθηκε και με "λούστρο" διατυπώσεων τέτοιων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει την θέση του από "δεξιές" πρακτικές χωρίς να κινδυνεύει να εμφανίζεται απ άλλους κόσμους και καιρούς, φερμένος. 

  Στο κείμενο της απόφασης συνεπώς, αναφέρεται ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη μεν, "ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές" αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητη "Η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες". 

  Ναι μεν αλλά, υπάρχει και σε έτερο απόσπασμα του κειμένου όπου χαρακτηρίζονται " πρωτοφανείς" οι κίνδυνοι που προδιαγράφονται για τη χώρα από την defacto ακύρωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό μεν αλλά " η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλου και των νεοεισερχομένων , ενώ υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία", αναφέρεται επακριβώς. 

  Οι κομματικές διαβουλεύσεις, συνεχίζονται και σήμερα: Το απόγευμα ( 4 μμ) πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου της ΚΕΑ ( οι πασοκογενείς "σύμμαχοι) στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία , την πρώτη δημόσια σε κομματικό ακροατήριο , μετά τις εξελίξεις στον Έβρο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ