Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 13:38

  Κ. Μητσοτάκης: Το έγγραφο Τουρκίας-Λιβύης απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα

  Κ. Μητσοτάκης: Το έγγραφο Τουρκίας-Λιβύης απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.46

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ηχηρά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας, αλλά και προς την Τουρκία έστειλε, από την Αλεξανδρούπολη και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Εστιάζοντας στη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου να πέσουν οι τόνοι, τονίζοντας ότι η κατασκευή των κλειστών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες μόνο κέρδη μπορεί να έχει για τις τοπικές κοινωνίες.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο στόχαστρό του το μοτίβο των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και σημείωσε πως η ψύχραιμη στάση της Αθήνας απέναντι στην εξ’ Ανατολής επιθετική παραβατικότητα δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ούτε να υποτιμάται αλόγιστα.

  "Οι δυνάμεις της ειρήνης για το δικαίου δεν φωνασκούν αλλά επαγρυπνούν. Δεν προκαλούν ποτέ αλλά ξέρουν και να αντιδρούν. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να το επαναλάβω. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

  Αντιθέτως, απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και προφανώς υπονομεύει κάθε λύση στη Λιβύη, όπου αναπτύσσεται ήδη σημαντική πρωτοβουλία. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται κανέναν τρίτο αυτόκλητο προστάτη και η περιοχή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσες της Κύπρου οξύνουν αχρείαστα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει στις περιοχές της υδρογείου σκίτσα με ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες και να σβήνει ολόκληρα νησιά Αυτά έχουν και παρουσία και προφανώς κυριαρχικά δικαιώματα", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Άγκυρα. "Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του Διεθνούς δικαίου, στις συνθήκες, στους κανόνες καλής γειτονίας", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

  "Ο διάλογος ήταν εξαντλητικός"

  Ο Πρωθυπουργός, με το βλέμμα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, έδειξε και πάλι προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού.

  "Θέλω να πω ότι ήδη από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές, για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου. Και από εκεί, όσοι δεν το δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης", ανέφερε. "Η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα εδώ στον Έβρο φυλάσσονται πολύ καλύτερα και είναι κάτι το οποίο μας επιβεβαιώνει με όλους τους τρόπους και η τοπική κοινωνία.

  Φυλάσσονται καλύτερα, όμως και τα θαλάσσια σύνορά μας. Το νομικό πλαίσιο που έχουμε στη διάθεση μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται. Και θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες", τόνισε.

  Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και σε όσους γνωρίζουν ότι θα δικαιούνται άσυλο και, παρά ταύτα, επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. "Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος, στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές που πληρώνετε αδρά δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής", είπε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ