Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 07:46

  Μήνυμα Μαξίμου για προσφυγικό: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστεί το σχέδιό μας

  Μήνυμα Μαξίμου για προσφυγικό: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστεί το σχέδιό μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη στιγμή που μαίνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών σε Λέσβο και Χίο για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

  Επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι ο διάλογος που προηγήθηκε σε όλα τα επίπεδα ήταν εξαντλητικός, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η χαραχθείσα οδός είναι η μόνη, η οποία μπορεί να παράξει απτά αποτελέσματα σε ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, με διαστάσεις…Λερναίας Ύδρας. "Δεν είναι δυνατόν ο διάλογος να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι, ώστε να δικαιολογηθεί η αδράνεια", είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται, ακολουθούμενο από μία σαφή επισήμανση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την παρότρυνση προς τους πολίτες, τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου να δείξουν εμπιστοσύνη στην κυβερνητική στρατηγική, καθώς, πέρα από την κατασκευή των κλειστών δομών, υπάρχουν και έτερα θέματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων. Και αυτά είναι οι υποδομές, η υγεία, η παιδεία και το πρόγραμμα "Αλληλεγγύη" ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έγινε ήδη η πρώτη εκταμίευση ύψους 9,5 εκατομμυρίων.

  Από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και από τις απαντήσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, γίνεται εμφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση να πέσουν οι υψηλοί τόνοι, με αιχμή της αποκλιμάκωσης τη συνεχή επικοινωνία των κερδών που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από τη δημιουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας. "Οποιαδήποτε τοπική αντίδραση, η οποία ενδεχομένως έχει σαν βάση τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κατανοητή σε έναν βαθμό γιατί οι νησιώτες έχουν κουραστεί να ακούν υποσχέσεις και υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση ζητεί εμπιστοσύνη και δεσμεύεται ότι θα φτιάξει τις κλειστές δομές και, επομένως, θα κλείσει τις ανοιχτές", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. "Όσον αφορά  στις καταγγελίες για βία ας είναι οι πάντες βέβαιοι ότι όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια. Έχουν καταγραφεί επιθέσεις κατά αστυνομικών, αν και αποτελούν μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης περιστατικά. Υπάρχουν, άλλωστε, σχετικές φωτογραφίες που εικονίζουν συγκεντρωμένους με ρουκέτες αλλά και βόμβες μολότοφ", προσθέτουν. Πάντως, στο κομβικό ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση, κατά την οποία υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων από την πλευρά των νησιωτών, η απάντηση είναι ηχηρά επαναλαμβανόμενη.

  "Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό της. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις", τονίζουν στελέχη.

  Στα επί μέρους κομμάτια που συμπληρώνουν την εικόνα του…παζλ, η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων δομών αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, αναγκαία προϋπόθεση, για να κλείσουν οι υπάρχοντες ανοιχτοί και άναρχοι καταυλισμοί. "Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε πλήρως το σχέδιό μας και θα προχωρήσουμε παρά τις αντιδράσεις. Στην πράξη, ο μοναδικός δρόμος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, με στόχο να επωφεληθούν πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα η χώρα. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι άναρχες δομές. Προϋπόθεση για αυτό είναι να κατασκευαστούν οι νέες δομές, οι οποίες θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες. Επίσης, είναι πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχει στα νησιά ουδεμία δομή. Η ανάγκη δημιουργίας των κλειστών δομών γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όταν υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, όπως ο κοροναϊός, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή", σημειώνουν παράγοντες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ