Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 07:50

  Κρας τεστ για την κυβέρνηση η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά του Αν. Αιγαίου

  Κρας τεστ για την κυβέρνηση η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά του Αν. Αιγαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά το από βήματος Πολιτικής Επιτροπής σήμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πλήρη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προσφυγική-μεταναστευτική ατζέντα, ο χρόνος για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών δομών κυλάει αντίστροφα.

  Το σκηνικό, πάντως, στις τοπικές κοινωνίες στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης μόνο…βόλτα σε πάρκο δε θα θυμίζουν. Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με το κλίμα έντασης σκιαγραφούν σκηνικό ρήξης, από τη στιγμή που οι μπουλντόζες…πιάσουν δουλειά, με τον αναβρασμό να διαπερνά και την τοπική "γαλάζια" ραχοκοκαλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες και εν αναμονή της έναρξης δημιουργίας των κλειστών δομών, τα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως μέσο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες παραιτήσεις, πάντως, εφόσον τελικά λάβουν…σάρκα και οστά δε φαίνεται να ανησυχούν και τόσο το κομματικό οικοσύστημα. Στελέχη της οδού Πειραιώς, σε συζητήσεις τους, σχολίαζαν, για παράδειγμα, ότι στον παραταξιακό ορίζοντα βρίσκονται οι εσωτερικές εκλογές για τις νέες ΝΟΔΕ, αποδίδοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις κινήσεις αυτές στη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων.

  "Ο διάλογος δε μπορεί να μετατρέπεται σε άλλοθι για αδράνεια"

  Εάν, πάντως, το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου είναι κατά πόσο υπάρχει ζωντανό το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου διαλόγου κυβέρνησης-τοπικής αυτοδιοίκησης από μηδενική βάση, η απάντηση παραμένει εκπεφρασμένη και πλήρως ενεργή. "Από το Νοέμβριο και μετά εκτυλίχθηκε εξαντλητικός διάλογος με όλους τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν προτεινόμενα σημεία για τις κλειστές δομές. Ποτέ όμως δεν επετεύχθη συμφωνία στη χωροθέτηση. Δόθηκε, επίσης, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων, μια εβδομάδα περιθώριο προκειμένου οι τοπικοί άρχοντες να προτείνουν, έστω και την τελευταία στιγμή, εναλλακτικούς χώρους για την κατασκευή των δομών, δίχως αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως είχε έλθει η ώρα για αποφάσεις, καθώς ο διάλογος ήταν διαρκώς άκαρπος. Σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά σχέδια θα προχωρήσουν και ο διάλογος δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε άλλοθι για αδράνεια", σχολιάζουν στελέχη.

  Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν ότι η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες δεν αφορά αποκλειστικά στην κατασκευή των κλειστών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. "Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν με τους κατοίκους των νησιών και τις τοπικές Αρχές. Αφορούν τις υποδομές, την υγεία, την παιδεία, το πρόγραμμα "Αλληλεγγύη" ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έγινε ήδη η πρώτη εκταμίευση ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, αναλύοντας τα, κατά το "πιστεύω" τους, οφέλη που θα έχουν οι νησιώτες από τη δημιουργία κλειστών δομών. Όπως σημειώνουν:

  -Οι κλειστές δομές θα βάλουν τέλος στις άναρχες ανοιχτές δομές και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές. Η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών.

  -Οι κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενες. "Ουδείς θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, καθότι θα απαιτείται σχετική άδεια, την οποία δεν θα δικαιούνται ωστόσο όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ", αναφέρουν.

  -Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. "Αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Θα υπάρχει δε δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές", τονίζουν.

  -Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοια που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να επισκέπτονται τις δομές σε τακτά διαστήματα.

  -Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα. "Θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν -μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου- στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν προς τα Ανατολικά και όσοι παίρνουν άσυλο προς τα Δυτικά. Στα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται όλες οι νέες αφίξεις μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Δεν είναι δυνατή η μεταφορά νέων αφίξεων στην ενδοχώρα προτού κριθεί η αίτησή ασύλου τους, διότι σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν θα δεχτεί την επανεισδοχή, διότι θεωρεί ότι η Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2016 της επιτρέπει να δέχεται άτομα μόνο από τα νησιά. Συνεπώς, το ζήτημα είναι να εξετάζονται με ταχείς ρυθμούς οι αιτήσεις ασύλου", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ