Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 20:46

  Για την κλιματική αλλαγή στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Τσίπρας

  Για την κλιματική αλλαγή στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Τσίπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην εκδήλωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών της φύσης , η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας "πιστός" στο θέμα της εκδήλωσης και χωρίς να προβεί σε καμία απολύτως άλλη πολιτική αναφορά. 

  Εγκάλεσε ωστόσο την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και σε αυτόν τον τομέα καθώς αποσκοπεί στην "πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων".

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του ΕΒΕΑ, μίλησε για την κυρίαρχη θέση που θα έχει στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κλιματική αλλαγή, περιγράφοντας και τους σχετικούς άξονες που θα περιλαμβάνει: 

  *Κλιματική κρίση

  Πέρα από την προφανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θέτει σε κρίση και το κυρίαρχο μοντέλο σχέσεων παραγωγής και διαχείρισης πόρων. Και ταυτόχρονα τροφοδοτεί κοινωνικές αλλαγές και ανισότητες, διατυπώνοντας ένα νέο όρο, τον όρο του κλιματικού πρόσφυγα.


  * GreenDeal 

  ένα νέο κεφάλαιο και στην Ευρώπη [αλλά και στις ΗΠΑ], που διεκδικεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και που ανοίγει το νέο κεφάλαιο του "κλιματικού ανταγωνισμού" των χωρών


  * "Δίκαιη μετάβαση" 

  σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας είναι κεντρικό πολιτικό και προγραμματικό στοιχείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια, στην πρόσβαση στα αγαθά του νερού και της ενέργειας, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην ενεργειακή εξάρτηση και ασφάλεια της χώρας, κλπ. 


  *Στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 

  Που περιέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας και το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

  "Ευρω-συνεργασία"

  Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στην "ευρωσυμμαχία" που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Αριστερούς, Πράσινους και σοσιαλιστές στην Ε.Ε, πάνω σε ένα πρόγραμμα, όπως είπε "που έχει κυρίαρχα τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος, με αντίποδα τη δεξιά /συντηρητική παράταξη που ναι μεν ασχολείται με τη κλιματική κρίση αλλά μέσα από τη σκοπιά του οφέλους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων". 


  Οι προγραμματικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι επ αυτού: 

  1.Η Δίκαιη και ομαλή μετάβαση της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.


  2. Η Εισαγωγή των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Ελλάδας. 

  3. Η Αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή. 


  4. Ο Δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, ως ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία. 


  Ο Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτιρίων για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και την διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

  "Κανείς να μην μείνει πίσω"

  Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, εντάσσοντας την "πράσινη πολιτική" στο εν γένει προγραμματικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ "Κανείς να μη μείνει πίσω", είπε πως 

  "Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στα αγαθά της ζωής σε όλους τους πολίτες. Και μάλιστα να διαμορφώνει και πολιτικές ώστε και οι ασθενέστεροι να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα αγαθά", προσθέτοντας ότι προυπόθεση είναι: "Το ισχυρό οικολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας" καθώς και η " αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου".

  Νίκη Ζορμπά
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ