Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 08:14

  Προσφυγικό: Τέλος χρόνου για τον "διάλογο"- Η κυβέρνηση προχωρά στις κλειστές δομές

  Προσφυγικό: Τέλος χρόνου για τον "διάλογο"- Η κυβέρνηση προχωρά στις κλειστές δομές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Οικονομία και ανάπτυξη σε περιβάλλον άκρως θετικό. Προσφυγικό-μεταναστευτικό με αστερίσκους.

  Κάπως έτσι μπορεί να σκιαγραφηθεί ο περιβάλλων χώρος, στον οποίο πορεύεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και μίας και ο λόγος για αστερίσκους στη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως κρατούν τη…μπαγκέτα και δίνουν ρυθμό για το πού θα γείρει τελικά η πλάστιγγα.

  Από τη μία, λοιπόν, η υλοποίηση του σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει την αποσυμφόρηση των νησιών, τη φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση των διαδικασιών για το άσυλο και τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.

  Από την άλλη, ο μεγάλος άγνωστος "χ" της εξίσωσης. Η εξέλιξη των ροών που έρχονται από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, υπό το πρίσμα μίας ενδεχόμενης αύξησης τους μήνες που ακολουθούν. Στο κυβερνητικό "στρατόπεδο" δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από το πλάνο που έχει έρθει στο προσκήνιο. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την παρέμβασή του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

  Με τόνους αυτοκριτικής ως προς την αρχική διαχείριση της ατζέντας του μείζονος αυτού θέματος (κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία, ανέφερε) ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε κάθε πτυχή του σχεδιασμού που έχει τεθεί επί τάπητος τους τελευταίους μήνες, τον οποίο και χαρακτήρισε ως "μόνη ρεαλιστική λύση" μπροστά σε ένα πρόβλημα πολυδαίδαλο.

  "Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Εάν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο ίδιος έσπευσε να σηκώσει και το…γάντι που πετάει επί ημέρες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. "Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός… φωτογραφίζοντας τον κ. Μουτζούρη.

  Ένα βήμα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες

  Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι εργασίες κατασκευής των ελεγχόμενων κλειστών δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Προς το παρόν, αυτό που απομένει είναι η επίλυση ορισμένων γραφειοκρατικών λεπτομερειών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να τονίζει (Σκάι) πως οι κλειστές δομές είναι προς το συμφέρον των νησιωτών, αλλά και όλων των πολιτών.

  "Δε θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να έρθει το καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δε θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών", ανέφερε.

  Η αντίδραση των τοπικών αρχόντων και των κοινωνιών στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) οξύνεται. Στελέχη διαμηνύουν ότι χρειάζεται "ψυχραιμία και ρεαλισμός", για να εφαρμοστούν οι πλέον αποτελεσματικές λύσεις. "Τα κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν". Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τι απαντούν, παράλληλα, στελέχη σε όσα υποστήριζε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μουτζούρης, για… διάλογο από μηδενική βάση;

  Ότι ο διάλογος έγινε επί μεγάλο διάστημα. Και πλέον ο χρόνος είναι ασφυκτικός και απαιτεί να…τρέξουν σπριντ οι σχεδιασμοί. "Διάλογος σήμερα από μηδενική βάση δεν μπορεί να αρχίσει. Και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Παρόλα αυτά, ο κ. Μουτζούρης ξεσηκώνει τους κατοίκους των νησιών μας μοιράζοντας ανέφικτες υποσχέσεις. Δε μπορεί στα νησιά να μην υπάρχει καμία δομή. Να κλείσουν, δηλαδή, οι υφιστάμενες δίχως να δημιουργηθούν νέες. Η απόφασή μας είναι δεδομένη. Θα κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να κατασκευαστούν κλειστές ελεγχόμενες. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου", σχολιάζουν παράγοντες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να καλέσει σήμερα σε ομάδα εργασίας δήμους και φορείς, με στόχο να καταθέσουν προτάσεις για το κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών μέχρι το τέλος Απριλίου.

  Από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μηταράκης σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορεί ο στόχος για τις επιστροφές να μην έχει επιτευχθεί στο σύνολό του, ωστόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να τον υλοποιήσει, για να φτάσουμε τις 200 την εβδομάδα.

  "Τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα τα επιλέγουμε συνειδητά. Θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας. Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί", είπε. "Υπάρχει δυσπιστία, αλλά θα κριθούμε στην πράξη και από το αποτέλεσμα. Με ενότητα και δουλειά θα τα καταφέρουμε", ανέφερε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ