Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 21:05

  Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε μακριά από συμφωνία - Οι απόψεις των τεσσάρων είναι μαξιμαλιστικές

  Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε μακριά από συμφωνία - Οι απόψεις των τεσσάρων είναι μαξιμαλιστικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Επισημαίνοντας ότι οι θέσεις, με τις οποίες προσήλθε η χώρα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027 παραμένουν αδιαπραγμάτευτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε τις διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ των χωρών, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η όλη εικόνα που κυριάρχησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν πρέπει να δραματοποιηθεί.

  Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, τοποθετήθηκε και για δύο μείζονα εσωτερικά ζητήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την προανακριτική επιτροπή για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και το δεύτερο για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

  "Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση κάνουν τη δουλειά τους σε μία εξαιρετική περίπλοκη διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες, όχι μόνο για να μιλήσουμε για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην Ευρώπη συνολικά είναι μία γνώμη, η οποία μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

  Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι οι πυλώνες που σχηματίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος-αιχμή θα υλοποιηθούν, δείχνοντας, παράλληλα, προς την κατεύθυνση της έμπρακτης αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων.

  "Το κονδύλι συνολικά για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι μειωμένο, αλλά είναι σίγουρα πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε. Εξέφρασα την ανησυχία μου για αυτή τη μείωση, εξηγώντας ότι μία Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της δε μπορεί να κάνει πράξη αυτές τις πολιτικές, εάν δεν έχει εργαλεία και πόρους, για να μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα από τη συζήτηση που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που έχω να πω είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα, τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει και θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Αθήνα, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. "Δε χρειάζεται άλλη τοποθέτηση για τα εθνικά. Όλοι ξέρουν ποια είναι η θέση μας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  - Δε μας αξίζει μικρότερη Ευρώπη.

  Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το γεγονός ότι οι χώρες συνοχής αποφάσισαν να μετονομαστούν σε χώρες που υποστηρίζουν μία πιο φιλόδοξη Ευρώπη. "17 χώρες κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευτούμε και μεταξύ μας και με τα Ευρωπαϊκά όργανα, ώστε την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες να μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Μία συμφωνία που θα είναι προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και θα μπορέσει να τοποθετήσει την Ευρώπη στο επίπεδο που της αναλογεί. Δε μας αξίζει μία μικρότερη Ευρώπη με μικρότερη παρέμβαση στα διεθνή πράγματα", σημείωσε. 

  Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

  - Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες που αφορούν στην καρδιά των πολιτικών μας, στους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε ως Ευρώπη, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες που αρκετές φορές παίρνουν αρκετό κόπο.

  - Κάποιοι επέμεναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Και αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στον τελικό προϋπολογισμό.

  - Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Για την ανάγκη να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε μία αγροτική παραγωγή, η οποία θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής. Για την ανάγκη να έχουμε πολιτικές που στηρίζουν τις χώρες εκείνες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, στη φύλαξη των συνόρων και στη FRONTEX.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ