Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 16:21

  Προανακριτική για Novartis: Να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των "κουκουλοφόρων" μαρτύρων

  Προανακριτική για Novartis: Να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των "κουκουλοφόρων" μαρτύρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τη επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων που εξετάστηκαν στην υπόθεση Novartis με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και ψευδώνυμα, στο οποίο υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ,  ζητεί αντιπροσωπεία της προανακριτικής  επιτροπής της Βουλής, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

  Τα μέλη της προανακριτικής κατέθεσαν έγγραφο με αιτήματα  επί της επίμαχης υπόθεσης. Η αντιπροσωπεία  των βουλευτών αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο  Πλεύρη  (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειο  Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

  Επανεξέταση

  Στο έγγραφο τους παραθέτουν όλα τα πραγματικά περιστατικά για την άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και ζητούν να επανεξεταστεί από την  Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

  Επίσης ζητούν να εξεταστούν  οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, δηλαδή με καλυμμένα μεν τα χαρακτηριστικά τους αλλά δια ζώσης, με φυσική παρουσία, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η εξέτασή τους, στις αρχές  Δεκεμβρίου.

  Η επιτροπή  στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι "η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν".

  Η επιτροπή ζητεί να:

  1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης. 

  2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

  3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία".

  Για την κυρία Τουλουπάκη

  Η αντιπροσωπεία (πλην ΣΥΡΙΖΑ) μιλάει για συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέσει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής  επιτροπής. Μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

  "Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ