Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 08:06

  Τα κοινοτικά κονδύλια, η "μάχη" Μητσοτάκη και ο τετραγωνισμός του κύκλου

  Τα κοινοτικά κονδύλια, η "μάχη" Μητσοτάκη και ο τετραγωνισμός του κύκλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε μία από τις πλέον κρίσιμες Συνόδους Κορυφής, η οποία ανοίγει τον κύκλο μίας δισεπίλυτης εξίσωσης με πολλούς άγνωστους "χ" να καθορίζουν την κατάληξή της προσέρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο "γρίφος" του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 ανεβάζει τον χτύπο των εταίρων στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζεται για "μάχη" σε τέσσερα επίπεδα. Αυτά της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής, της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

  Ο προβληματισμός που επικρατεί στην Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης των ηγετών της Ένωσης είναι εμφανής. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για μία επιχείρηση που τείνει προς τον περιλάλητο "τετραγωνισμό του κύκλου", θέλοντας να αποτυπώσει το δύσκολο του κλίματος, το οποίο θα προκύψει στις πολύωρες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι προσπάθεια "τετραγωνισμού", όταν οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες χρειάζεται να καλυφθούν από μία δεξαμενή ροών που η στάθμη της πέφτει. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι μόνο το…χαρτί των σημειώσεων στη βελγική πρωτεύουσα γράφει ήδη δύο κομβικά προβλήματα:

  -Το πρώτο, σχετίζεται με την ωμή πλέον πραγματικότητα του Brexit και με το γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς έχει ήδη…κουνήσει μαντήλι στους επί σχεδόν σαράντα έξι χρόνια συνοδοιπόρους της.

  -Το δεύτερο, σχετίζεται με το κρίσιμο στοιχείο ότι οι χώρες συνεισφοράς παραμένουν…δεμένες στο άρμα του μειωμένου κοινοτικού προϋπολογισμού.

  -Το momentum δείχνει μαραθώνιο.

  Εκτίμηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι οι εταίροι βρίσκονται ακόμα μακριά από μία πρόταση που θα λάβει "πράσινο φως". Και αυτό, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι και…ψίχουλα. Φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, δηλώνουν έτοιμοι να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί πριν τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες (μετέβη αμέσως μετά το τετ α τετ στο Ελιζέ με τον πρόεδρο Μακρόν) παρουσιάζοντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τις θέσεις της Αθήνας.  "Εμείς θέλουμε να μην έχουμε μειωμένους πόρους σε σχέση με αυτούς που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Για λόγους που έχουν να κάνουν, σε ό,τι αφορά το θέμα της Συνοχής, με την πραγματικότητα την οποία βιώσαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελλάδα υπέστη πολύ μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π., ενώ άλλες χώρες προχώρησαν πιο γρήγορα. Δε μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μείνει χωρίς απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμε να στηρίξει την Ελλάδα σε επίπεδο συνοχής για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Και αυτό το διεκδικούμε", ανέφερε ο κ. Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  Προβληματισμός για τη μετανάστευση

  Το του…ρέμπους, πάντως, για τα αχαρτογράφητα του κοινοτικού προϋπολογισμού έχει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ηχηρό αποτύπωμα στην προσφυγική-μεταναστευτική ατζέντα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί σημαντικά, με…μαύρη τρύπα που φέρνει Συμπληγάδες την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX. Εμείς είμαστε χώρα υποδοχής, όπως είναι και η Ιταλία και η Ισπανία, και θα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή ικανοποιητικά κονδύλια που υπάρχουν σήμερα για τη μετανάστευση. "Ενώ η Κομισιόν έχει κάνει μία γενναιόδωρη πρόταση για αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει κόψει και το κομμάτι της αλληλεγγύης και της ενσωμάτωσης κατά περίπου ένα τρίτο. Για, δε, την Frontex, που αφορά στην προστασία των συνόρων, περίπου στο μισό", είπε ο Στέλιος Πέτσας. Τι αναζητεί η Αθήνα στο τέλος των συνομιλιών; Μία αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ