Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 08:08

  Πυκνώνουν τα θετικά σινιάλα Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη μείωση των πλεονασμάτων

  Πυκνώνουν τα θετικά σινιάλα Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη μείωση των πλεονασμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στα θετικά σήματα που λαμβάνει η Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες για το μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων ήρθε, για να προστεθεί ακόμα ένα. Η αναφορά του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ακολουθεί μία πλειάδα έτερων τοποθετήσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι) επάνω στις οποίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύναται να… διαβάσει τη θετική ανταπόκριση που αναμένεται ότι θα βρει το ελληνικό αίτημα για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  "Πράγματι υπάρχουν συζητήσεις για αυτό το θέμα και αναζητούμε τρόπο, για να στηρίξουμε τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Φυσικά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά νομίζω ότι το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μια θετική απόφαση", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Ντομπρόφσκις (Μέγκα). Εν αναμονή του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο οποίο η κυβέρνηση θα…πυροδοτήσει την έναρξη της σχετικής συζήτησης, τα αποτυπώματα των οικονομικών δεικτών στρώνουν την οδό της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος:

  -Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών αυξήθηκε κατά 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

  -Στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σημείωσαν ιστορική πτώση. "Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Μάλιστα την Τετάρτη σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1%, με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού να είναι υποτετραπλάσιο από το επίπεδο που κυμαινόταν στις αρχές του 2019. Και αυτό, είναι ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

  -Στα τέλη Ιανουαρίου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒ" από "BB-", με θετική προοπτική, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

  "Μια ακόμη απόδειξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι η πρόσφατη έκδοση 15ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου κατά την οποία η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup τον Ιούνιο 2018", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο διεθνών επαφών, που είχαν ως στόχο την παρουσίαση της μεταρρυθμιστικής κυβερνητικής ατζέντας και την ισχυροποίηση των συμμαχιών που απαιτούνται, προκειμένου να λάβει "πράσινο φως" από το 2021 το νούμερο ένα οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στα καίρια σημεία:

  -Στην αξιοπιστία που διαθέτει πλέον η χώρα στο εξωτερικό και στο κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο.

  -Στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου των αλλαγών στην οικονομία και τη φορολογία, με την ταυτόχρονη θετική εικόνα της απόδοσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

  -Στο στοιχείο ότι τα υψηλά πλεονάσματα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια.

  "Η αναθεώρηση προς τα επάνω της πρόβλεψης για το ΑΕΠ, καθώς και η πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ενδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους έχουν γίνει με πιο υψηλό κόστος δανεισμού…Το γεγονός ότι το δεκαετές ομόλογο έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1% απεικονίζει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης. Ως χώρα γυρίζουμε σελίδα και αυτό το αποδεικνύουν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετους ομολόγου  που  καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Πέρα από το σήμα Λαγκάρντ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λογίζεται από την Αθήνα ως "κλειδί" για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ίδια, ως γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε σταθεί υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων για την Αθήνα, συστήνοντας, μάλιστα, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπεται σήμερα για την Ελλάδα.

  Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία

  Σύμμαχος στο πλευρό της Ελλάδας είναι και το Παρίσι, όπως φάνηκε και στο τελευταίο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία. Κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο αυτής της συνάντησης, είχαν τονίσει ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην ίδια όχθη με τη χώρα μας. 

  "Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020 και έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια", είχε σπεύσει να σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ