Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 19:43

  Bloomberg: Η Ε.Ε. φέρνει το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στις διαπραγματεύσεις του Brexit

  Bloomberg: Η Ε.Ε. φέρνει το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στις διαπραγματεύσεις του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:04

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει το αίτημα της Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα ως προϋπόθεση για την εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους στη μετά Brexit εποχή, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο προσχέδιο των διαπραγματευτικών εντολών.

  Μετά από σειρά συζητήσεων μεταξύ των διπλωματών της Ε.Ε. η Ένωση πρόσθεσε την ανάγκη "να αντιμετωπιστούν ζητήματα που συνδέονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί στη χώρα καταγωγής τους", αναφέρει έγγραφο που έχει στην κατοχή του το  Bloomberg.

  Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο όρος αυτός ερμηνεύεται ως ευθεία αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε πάντως ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί προϋπόθεση για μια συμφωνία και ανέφερε ότι η συγκεκριμένα αναφορά δεν είναι για τα συγκεκριμένα μάρμαρα.

  Το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, διαμορφώνει τις παραμέτρους για τη θέση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το πρακτορείο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για δεκαετίες, με την βρετανική κυβέρνηση να αρνείται διαχρονικά το αίτημα παρά τις παρατεταμένες προσπάθειες της Αθήνας να τα επαναπατρίσει.  

  Αναφέρει ακόμα ότι η κίνηση αυτή δείχνει πώς οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θέλουν να προσθέσουν τα δικά τους, συγκεκριμένα παράπονα στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας. Η Ισπανία, αναφέρει το Bloomberg, θέτει τα δικά της αιτήματα για την περιοχή του Γιβραλτάρ, ενώ η Γαλλία βάζει προϋποθέσεις στα δικαιώματα αλιείας.

  Παράλληλα, το τελευταίο προσχέδιο διασαφηνίζει τη θέση της Ε.Ε. για την ισοδυναμία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει "διαφάνεια και  δέουσα διαβούλευση" μεταξύ της Ε.Ε. και Η.Β.  

  Υπό το πρίσμα της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, υπάρχει και ένα νέο κεφάλαιο που αφορά στη συνεργασία των δύο πλευρών για την καταπολέμηση μιας πανδημίας.

  Δεν τίθεται θέμα Μαρμάρων του Παρθενώνα λέει η βρετανική κυβέρνηση

  Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε σήμερα στον Τύπο, δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην "νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου".

  Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να "αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα".

  Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

  "Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων", ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

  Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

  Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ