Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 19:43

  Τσίπρας σε Γαλλική Γερουσία: Να ανάψει πράσινο φως για ένταξη της Β.Μακεδονίας στην Ε.Ε

  Τσίπρας σε Γαλλική Γερουσία: Να ανάψει πράσινο φως για ένταξη της Β.Μακεδονίας στην Ε.Ε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ανάγκη να ανάψει το "πράσινο" φως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας (αν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα) αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη γαλλική Γερουσία με θέμα την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

  Επεσήμανε, επ αυτού πως:

  1) η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο αν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών

  2) Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014 οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν

  3) Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με τη στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης  

  4) η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.

  Σημειώνεται ότι το Capital.gr σε ρεπορτάζ του με τίτλο: Ο Τσίπρας κάνει "ρετούς" στο ευρωπαϊκό του προφίλ (και) μέσω Πρεσπών είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: Εγκαταλείπει για λίγο τις περιοδείες του από χωρίου εις χωρίον της ελληνικής επικράτειας ο Αλέξης Τσίπρας, τις οποίες πραγματοποιεί για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ (έχει πάρει επάνω του άλλωστε την καμπάνια της εγγραφής νέων μελών) και βάζει πλώρη για τις ευρωπαϊκές επαφές του.

  Αποφασίζει στο πλαίσιο αυτό να κάνει ένα "ρετούς" στο ευρωπαϊκό του προφίλ (όπου παραμένει το "golden boy") των ευρωσοσιαλιστών, το οποίο εσχάτως όμως έχει …αδρανοποιηθεί. 

  Παρίσι

  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 18/2 ως κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώνει η γαλλική γερουσία με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ.

  Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί εκτενώς στη σημασία της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων στο σύνολο τους, το 2018.

  Θα αδράξει δε την ευκαιρία να  αναφέρει ότι είχε προηγηθεί μια περίοδος (2014-2017) όπου η σταθερότητα των Δυτ. Βαλκανίων επιδεινωνόταν ραγδαία λόγω του παγώματος της διαδικασίας διεύρυνσης από την ΕΕ.

  Εξού και θα υπογραμμίσει μετ επιτάσεως ότι  η ΕΕ οφείλει να αναλαβει τις ευθύνες της στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας προοπτική στην Βόρεια Μακεδονία, καλώντας ειδικά την Γαλλία να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα συναινώντας στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, αλλάζοντας την αρνητική της στάση.

  Νίκη Ζορμπά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ