Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 09:10

  Το παρασκήνιο για Μηταράκη-Μαξίμου: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα

  Το παρασκήνιο για Μηταράκη-Μαξίμου: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Τα κλειστά κέντρα θα κατασκευαστούν". Αυτό διαμηνύουν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, στον απόηχο των αρχικών δηλώσεων του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, οι οποίες προκάλεσαν μίνι "κομφούζιο".

  Αυτό που υπάρχει στον κυβερνητικό ορίζοντα είναι μερικές ημέρες ακόμα διαβουλεύσεων με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο κεντρικός σχεδιασμός, που έχει ως άξονες την αποσυμφόρηση, την ενίσχυση των επιστροφών και την επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου.

  "Μία βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μηταράκης.

  Η αρχική φράση του υπουργού Μετανάστευσης "παγώνουν οι διαδικασίες" προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, καθώς πολλά στελέχη υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά έδειχνε επικοινωνιακό πισωγύρισμα από συγκεκριμένες και σε κάθε τόνο εκπεφρασμένες προθέσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για σειρά προγραμματισμένων ραντεβού, ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις συζητήσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του κεντρικού στρατηγείου της κυβέρνησης έγινε απόλυτα διαυγές ότι καμία διαδικασία όσον αφορά στην κατασκευή των πέντε κλειστών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρόκειται να "παγώσει".

  Απλά, όπως ο ίδιος ο υπουργός έσπευσε να σημειώσει δίνεται μία τελευταία προθεσμία στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υποδείξουν άλλους χώρους για τη δημιουργία τους.

  "Αυτό που έγινε είναι σαφές. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή των κλειστών  δομών στα νησιά. Παρότι εδώ και μήνες πραγματοποιείται διάλογος, αν ακόμη και τώρα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά τους, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή. Επίσης, πέρα από τις κλειστές δομές υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα για συζήτηση. Και είναι προφανές πως κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες είναι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  "Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για λόγους ασφάλειας και υγείας που αφορούν τους νησιώτες μας, είναι απαραίτητο να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είναι, μάλιστα, κρίσιμο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά της κυβέρνησης βεβαιώνεται πως όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών. Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση", είναι το μήνυμα που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση κυβερνητικοί παράγοντες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ