Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 16:50

  Προανακριτική: Χωρίς κουκούλα θέλουν τους προστατευόμενους μάρτυρες όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ

  Προανακριτική: Χωρίς κουκούλα θέλουν τους προστατευόμενους μάρτυρες όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:22

  Να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς κουκούλα ψήφισαν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ μάλιστα να ζητά την εμφάνιση τους και χωρίς ψευδώνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας σημείωσε ότι ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει η επιτροπή να πετάξει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ, αλλά "ούτε να ρίξει τους μάρτυρες στα σκυλιά". Επισήμαναν ακόμα ότι η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά "προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας".

  Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, προτείνοντας την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την τοποθέτησή του ο Θ. Πλεύρης (βουλευτής της ΝΔ, μέλος της ειδικής προανακριτικής επιτροπής) είπε: Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση. 

  Από την πλευρά του ο Σπ. Λάππας (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής προανακριτικής επιτροπής) ανέφερε: Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας. 

  Τέλος, ο Β. Κεγκέρογλου (βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, μέλος της ειδικής προανακριτικής επιτροπής) σημείωσε: Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι' αυτό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ