Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 14:45

  Τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Βαρουφάκης

  Τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Βαρουφάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.32

  Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Γιάνης Βαρουφάκης, αφήνοντας στην "διακριτική ευχέρεια" του προέδρου του κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

  Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες, καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες "θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε" για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

  Κ. Τασούλας: Δεν θα γίνουμε αχθοφόροι του κ. Βαρουφάκη

  "Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και επέστρεψε ως απαράδεκτη, στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, την επιστολή του με τις κρυφές ηχογραφήσεις στα Eurogroup, του πρώτου εξαμήνου του 2015.

  Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής:

  "Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό "εμπιστευτικό" προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

  Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

  Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων". 

  Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του κ. Τασούλα.

  Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον Πρωθυπουργό γιατί, όπως είπε, δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού.

  Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

  Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές από το Eurogroup με δική του ευθύνη 

  Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015.

  Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά:

  "Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής". 

  Αποκάλυψη για την "πολιτική επιλογή" της κυβέρνησης Τσίπρα να "τσακίσει" τη μεσαία τάξη


  Μία αποκάλυψη του επικεφαλής του "ΜέΡΑ25", Γιάνη Βαρουφάκη για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έρχεται, για να ταράξει τα…νερά εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

  Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε, αν μη τι άλλο, μία οικονομική κίνηση, που…τσάκισε τη μεσαία τάξη, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. "Η πρώτη μας διαφωνία, τότε, το 2015, όταν ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση αφορούσε ακριβώς αυτό. Θυμάμαι να λέει, θα δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα, να πάρουμε τα εργασιακά. Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε, βλέπετε θεωρούσα απλά ότι ήταν σφάλμα. Σήμερα γνωρίζω καλύτερα. Επρόκειτο για πολιτική επιλογή", σημείωσε ο επικεφαλής του "ΜέΡΑ25".  

  Οι αναφορές Βαρουφάκη προκάλεσαν το οξύ σχόλιο του πρωθυπουργού. "Γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο κ. Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει. Για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε. Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα τέσσερα χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Για να μάθουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Διαβάστε ακόμη

  Γ. Βαρουφάκης: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιήσω τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ