Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 14:06

  Ρελάνς Τσίπρα για να "στριμώξει" Γεννηματά στον κατώτατο μισθό

  Ρελάνς Τσίπρα για να "στριμώξει" Γεννηματά στον κατώτατο μισθό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με οξεία προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη άρχισε η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, τον χαρακτήρισε "απατεώνα" για να καταλήξει με "ρελάνς" απέναντι στην Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ για το θέμα του κατώτατου μισθού. 

  Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον εγκάλεσε για "ξαφνική αγάπη" στον Βαρουφάκη την οποία απέδωσε προδήλως σε τακτικισμό ενώ απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη στην αιτίασή του πως επιστρέφει στην αντιπολίτευση των μαγκαλιών και τον λαικισμό, του χρέωσε πως "διαπράττει ύβρη απέναντι στους νεκρούς εκείνης της εποχής". 

  Άδραξε δε την ευκαιρία να αναφερθεί στην κριτική της Ν.Δ απέναντι στην τότε κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν είχε ειπωθεί ότι την "αντάλλαξε με τις συντάξεις" λέγοντας ότι ουδέποτε ζήτησε συγγνωμη για αυτό ακόμη και μετά τη διάψευση του κ. Γιούνκερ. 

  Πρόταση σε Γεννηματά

  Στο δια ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να συνεννοηθούν για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί να συμφωνήσει το ΚΙΝΑΛ  ότι πρέπει να πάμε στο 751.

  Εάν συμφωνήσει, είπε ο Α. Τσίπρας, τότε προτείνω να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του και να δώσουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους υπό την προϋπόθεση ότι το "πάτωμα" της αύξησης θα είναι 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε: 

   Ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό για τα εργασιακά και την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αιχμή την επιδίωξή του να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τον άλλο πόλο απέναντι στην "νεοφιλελεύθερη" Ν.Δ. 

  Εξ ΄ού και ο κ. Τσίπρας εμφάνισε για μια ακόμη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν πρεσβευτή των μνημονιακών πολιτικών  και του ΔΝΤ με επιμύθιο ότι η Ν.Δ στέργει μόνον τους ισχυρούς, κατ εντολή του ΣΕΒ, περνώντας σαν "οδοστρωτήρας" από τον κόσμο της εργασίας. 

  Προς επίρρωση της στόχευσής του μάλιστα παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Μάργκαρετ Θάτσερ. 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: 

  Ανάπτυξη

  -Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς δίκαιη αναπτυξη
  ο πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου , ξεκίνησε με λαθροχειρία: Ανέγνωσε τα ερωτήματά μας όπως ήθελε. Δεν μίλησα για συνολική άυξηση της ανεργίας. Εσείς είπατε ψέματα προεκλογικά στον ελληνικό λαό και τους τάζατε λαγούς με πετραχείλια.
  30% έπεσε ο τζίρος στην αγορά, ήταν οι χειρότερες γιορτές. Όσο και αν μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη αν δεν ενισχυθεί ο κατώτατος μισθός εάν δεν πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, η αγορά θα στενάζει. 

  -Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές: Ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης αντίληψης είναι ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό ήταν τα μνημόνια στη χώρα. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και εμπεριείχαν τις μεταρρυθμίσεις που εσείς πιστεύετε: 

  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ και εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλαμε για πρώτη φορά πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες, παραβάτες που για κάποιους λόγους που εσείς τους ξέρετε καλύτερα παραβίαζαν  το νόμο χωρίς συνέπειες καθώς τα πρόστιμα διαγράφονταν 
  ενώ ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε ειδικές διατάξεις για την καταπολέμηση της μάυρης, της απλήρωτης και της υποδηλώμενης εργασίας βάζοντας έτσι φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. 

      • επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  που εσείς είχατε καταργήσει το 2012 
      • αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012 
      • καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012 
      • επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και  οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες 
      • πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων 
      • θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης 
      • κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι 
      • πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας 

  Κυβέρνηση Ν.Δ


  - Υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. 

  -Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. 
  Και όλα αυτά για να κάνετε τα χατίρια του ΣΕΒ σε βάρος του κόσμου της εργασίας. 

  - Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων  χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά ειδικές ζώνες φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. 
  Ο Τόμσεν συνταξιοδοτήθηκε αλλά η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις ψυχές σας
  - Λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα 
  -Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. 
  -Μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. 
  Τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές  .   

  -Απόφαση κατάργησης του προγράμματος για brain drain

  - Μείωση του προυπολογισμού του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας. 

   -Απολύσεις στην Πειραιώς, την Εθνική, επιστροφή των λιπασμάτων Καβάλας σε παράνομες πρακτικές, όμηροι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, απολύσεις στον ΟΤΕ
   

  Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις όχι στον ίδιο αλλά στους "εργαζομένους που παρακολουθούν τη συνεδρίαση από τα θεωρεία".

   

   

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων