Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 10:22

  Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021

  Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:41

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αποτυπώνοντας σημείο προς σημείο τα θετικά βήματα της οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται σε όλους τους δείκτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέδεσε το νήμα της κυβερνητικής στρατηγικής για ανάπτυξη με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης, τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και τις φοροελαφρύνσεις για τους εργαζομένους και την επιχειρηματική κοινότητα.

  Το πρόσημο που προέταξε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ήταν αυτό της ισχυρής κοινωνικής διάστασης στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με αιχμή την φιλοεπενδυτική και φιλοεργασιακή οπτική της "γαλάζιας" κυβέρνησης, ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα βήματα που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, με τα αντίστοιχα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

  "Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση της εργασίας και εμείς τη μειώνουμε, αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Εμείς μειώνουμε τις εισφορές ξεκινώντας από όσους έχουν πλήρη απασχόληση. Η αντίληψή μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Έδειξε, δε, προς την κατεύθυνση επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. "Η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης. Απέχει μόλις δύο θέσεις από το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση", επεσήμανε, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. 

  Το ζήτημα του κατώτατου μισθού

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδέεται με το ΑΕΠ, συστήνοντας υπομονή μέχρι τον Ιούνιο.

  "Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Κάντε υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεση μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με ευθύνη και ρεαλισμό. Εάν, κ. Τσίπρα, ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αντί να κινδυνολογείτε για την πορεία της", είπε. 

  Έχουμε έρθει αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες. "Το κόστος του δημοσίου δανεισμού, η καλύτερη ένδειξη το πώς οι αγορές αντιλαμβάνονται την κατάσταση της οικονομίας, αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο. Για πρώτη φορά η χώρα μας εξέδωσε 15ετές ομόλογο με την προσφορά να καλύπτει επτάμισι φορές τη ζήτηση. Μόλις προχθές, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%. Ακούω συχνά την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα οποία λέμε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μιας επικοινωνιακής καταιγίδας. Μίας στήριξης μοναδικής την οποία απολαμβάνει η κυβέρνηση από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Αυτά λέτε. Έχω να σας δώσω, κύριε Τσίπρα, ένα πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα από το διεθνή τύπο για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας", είπε ο πρωθυπουργός. 

  Εστιάζοντας σε τομείς, όπως το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης των τελευταίων δώδεκα ετών και η άνθηση στην αγορά ακινήτων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% είναι πιο ρεαλιστικός.

  "Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε κάνει. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών. Εσείς καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την ελληνική κοινωνία και ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος. Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος, η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης. Κυρίως, της πλήρους απασχόλησης. Οι επιλογές μας στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγή είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο του επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μαύρη τρύπα, χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Όσες φορές κυβερνήσεις οδήγησαν την οικονομική δραστηριότητα σε αναχρονιστικές ρυθμίσεις χάθηκε ο κοινωνικός πλούτος και χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος είναι διαφορετικός", ανέφερε. 

  Αυτές είναι οι ανακρίβειες του Α. Τσίπρα

  Ο πρωθυπουργός έσπευσε να αναλύσει κομμάτι-κομμάτι και τις "ανακρίβειες", όπως χαρακτηριστικά είπε, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον τομέα των εργασιακών. 

  "Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε. Υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 περισσότεροι έλεγχοι, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις, έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα. Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Ακόμα ένα ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα", τόνισε.

  Διαβάστε ακόμη:

  Κ. Μητσοτάκης: Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα, που επιστρέφει στην κανονικότητα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων