Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 08:01

  Το δίπολο οικονομία-επενδύσεις και η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ

  Το δίπολο οικονομία-επενδύσεις και η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το δίπολο της οικονομίας και των επενδύσεων αποτυπώνει τους άξονες επάνω στους οποίους κινήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, καταγράφοντας, παράλληλα, τις προθέσεις για τη συνέχεια της πορείας.

  Στον απόηχο της πρόσφατης ανάρτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία αναλύονται, μεταξύ άλλων, προεκλογικές δεσμεύσεις που έγιναν πράξη (μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή) στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν, με ικανοποίηση, τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνική οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις.

  Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης, σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών, αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά επιχειρήματα της Αθήνας, στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

  "Η αναθεώρηση προς τα επάνω της πρόβλεψης για το ΑΕΠ, καθώς και η πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ενδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους έχουν γίνει με πιο υψηλό κόστος δανεισμού", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ψήφος εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αναβάθμιση, εκ μέρους της Citi, των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2019-2021. Η Citi, όπως σχολιάζουν παράγοντες, τονίζει ότι η αλλαγή κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης και:

  -Σημειώνει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους.

  -Αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπει στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τα τέλη του 2020.

  Δύο εικοσιτετράωρα μετά την κατάρριψη του φράγματος του 1% στην απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, τα…μαντάτα που φτάνουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξίσου ενθαρρυντικά για το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της ανάπτυξης. Οι Βρυξέλλες, στις χειμερινές προβλέψεις, αναθεώρησαν προς το θετικότερο την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη στη χώρας μας, προβλέποντας ότι αυτή θα φτάσει στο επίπεδο του 2,4%.

  "Πρέπει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι το 2020 στο 2,3% και το 2021 στο 2%. Εμείς πιστεύουμε  ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8%.  Άλλωστε οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2019 αναθεωρήθηκαν και εκτιμούν τώρα πως θα φτάσει το 2,2%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%", είναι το σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων.

  Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για δύο ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις του, σε μοτίβο οικονομικό-επενδυτικό. Στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα δώσει το "παρών" στην ελληνογερμανική επενδυτική συνάντηση. Στο περιθώριο της παρουσίας του στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ένα ακόμα τετ α τετ με την καγκελάριο, Μέρκελ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων