Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Φεβ-2020 15:34

  Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Αθανάσιος Ράντος

  Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Αθανάσιος Ράντος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:38

  Τον κ. Αθανάσιο Ράντο επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα:

  "Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο".

  Ο κ. Ράντος θα έχει βραχεία θητεία καθώς συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Είναι όμως ένα πρόσωπο εξαιρετικά υψηλής αποδοχής στον νομικό κόσμο της χώρας, πέραν του γεγονότος ότι είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος.

  Η επιλογή του δε σηματοδοτεί μια ηθική αποκατάσταση για τον ίδιο, καθώς υπέστη ανοίκειες επιθέσεις (άσχετες με τα δικαστικά του καθήκοντα) κατά τη διάρκεια της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες.    

  Ο κ. Ράντος, ήταν το εξ αρχής το μεγάλο φαβορί για την επόμενη μέρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και μάλιστα πλειοψήφησε στη διάσκεψη των Προέδρων κατά τη διάρκεια της ακρόασης των υποψηφίων για την Προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας.

  Συγκεκριμένα ο κ. Ράντος συγκέντρωσε 16 ψήφους, η  Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου 7 ψήφους και οι  Αϊρίν Σαρπ και Δημήτρης Σκαλτσούνης ισοψήφησαν.

  Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

  "Ευχαριστώ την Πολιτεία, που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ό,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του".

  Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

  Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

  Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.

  Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.

  Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.

  Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.

   Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.

  Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

  Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ