Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2020 13:18

  Σ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια

  Σ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  "Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια". Αυτό απαντά η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου όσον αφορά στην επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες.

  Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα την κατασκευή των κλειστών δομών, με τις εργασίες να ξεκινούν το αργότερο αρχές Μαρτίου. "Δεν προβλέπουμε να χρειαστούν άλλες εκτάσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μπορέσουμε να αποθαρρύνουμε τις ροές. Ένα μέτρο είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Ένα άλλο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Προχωρούμε γρήγορα στην εξέταση αιτήσεων και προσφυγών. Όσο προχωρούν οι επιστροφές και η απονομή ασύλου, τόσο στα νησιά θα υπάρχει αποσυμφόρηση όχι μόνο με τη μεταφορά προς την ενδοχώρα, αλλά και από εκείνους που θα έχουν άσυλο και θα φεύγουν προς τη δύση και εκείνους που δε θα έχουν άσυλο και θα φεύγουν προς τα ανατολικά", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

  Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε σήμα συνέχισης του διαλόγου με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας πως τα ζητήματα προς λύση είναι πολλά. "Η κοινωνία περιμένει να δει την υλοποίηση του σχεδίου μας. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο για να έχουνε τις κλειστές δομές σε λειτουργία, για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες νέες ροές. Ο διάλογος που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη δεν είναι μόνο για τις κλειστές δομές. Αφορά και άλλα ζητήματα. Το ταμείο αλληλεγγύης, τα θέματα της υγείας και της εκπαίδευσης. Είναι τόσα πολλά τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες που δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει ο διάλογος", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εκλεγεί στα νησιά, στηρίζουν "ολόκαρδα", όπως χαρακτηριστικά είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης.  

  Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι όσοι διαμένουν στις νέες κλειστές δομές να παραμένουν σε αυτές δύο με τρεις μήνες. "Μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές, θα κλείσουν οι ανοιχτές", τόνισε, ενώ όσον αφορά στα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες, πλην μίας ή δύο. "Υπάρχουν περιφέρειες κάτω από το όριο του 1% που είχαμε θεσπίσει. Αυτό μένει να φανεί στον βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία", είπε. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  *Χαρίτσης: Να πάρει πίσω άμεσα η Κυβέρνηση την ΠΝΠ

  * Το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

  * Συνεδριάζει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό


   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ