Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 14:31

  Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη-ΚΕΔΕ

  Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη-ΚΕΔΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την κυβερνητική βούληση να αναθεωρηθούν, μέσα σε βάθος τριμήνου, πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο των δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  "Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και μέσα από το υπουργείο έχουμε ήδη αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο συνεργασίας κι έχουμε ήδη αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά, αναφέρω τα ζητήματα της κυβερνησιμότητας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τις παρεμβάσεις -διορθωτικές κατά την άποψή μας- στις δυσλειτουργίες που είχε προκαλέσει στη λειτουργία των δήμων η απλή αναλογική. Τη δυνατότητα που δώσαμε στην Αυτοδιοίκηση να διευρύνει τους ορίζοντές της σε συνεργασία με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, μετά από νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι μπορούν πιο εύκολα πια να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα, στη συντήρηση του πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", για να τονίσουμε και την έντονη κοινωνική διάσταση την οποία αποδίδουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εμπιστοσύνη, καλή πίστη και ανοιχτοί δίαυλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως την επόμενη μεγάλη πρόκληση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

  "Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους, από την κεντρική διοίκηση, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο δεύτερο βαθμό, στον πρώτο βαθμό, ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο. Και, βέβαια, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε σήμερα και τα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των δήμων, κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται, καθώς και εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα εκπορεύονται από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης", ανέφερε.

  "Να καταστήσουμε τους δήμους πυλώνες ανάπτυξης"

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε πως κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο. Να καταστήσουν τους δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

  "Το 2020, με τη στήριξη του του πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων", επεσήμανε.

  "Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος με όλα όσα έχουμε περάσει, μία δεκαετία κρίσης η οποία πήγε πίσω την Αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις μπροστά μας πλέον είναι μεγάλες και ανοίγονται, νομίζω, διάπλατα. Ο πρώτος βαθμός είναι εδώ, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δυνατότητες από τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, από αυτά τα οποία ξεκινάνε. Ήδη γνωρίζουμε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ξαναπάρει μπροστά αυτή η μηχανή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο. Και να δούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί, πραγματικά, να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία ανοίγονται και υπάρχουν μπροστά μας", ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

  Στη σύσκεψη, πέραν των κυρίων Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ