Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Φεβ-2020 12:42

  Κ. Μητσοτάκης: Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης νωρίτερα από το 2021

  Κ. Μητσοτάκης: Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης νωρίτερα από το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι αμέσως μόλις υπάρξει περιθώριο ("και θα υπάρξει", ανέφερε χαρακτηριστικά) πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και νωρίτερα από το 2021, όπως ήταν η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

  Μιλώντας στο Συνέδριο "Future of Retail", της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι συνολικός όσον αφορά στις φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις "που λειτουργούν συμπληρωματικά προς όφελος του φορολογούμενου, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να τεθεί τέλος στην "απαράδεκτη", όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική πολιορκία.

  "Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22% και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί. Ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από το 28% στο 24%, ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, αλλά και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα που εισάγεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνουν μία μεγάλη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους. Η σύνδεση εισοδημάτων με εισφορές εκτός από το ότι κρίθηκε αντισυνταγματική προκάλεσε και μία τεράστια επιβάρυνση των εισοδημάτων. Λειτούργησε ως ένα σοβαρότατο αντικίνητρο φορολογικής συμμόρφωσης", σημείωσε. Εστιάζοντας, μάλιστα, στο νέο ασφαλιστικό, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα "λειτουργικό και δίκαιο σύστημα", που λαμβάνει υπόψη του τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

  "Το νέο πλαίσιο προβλέπει μία υποχρεωτική κατηγορία, με χαμηλότερες εισφορές και πέντε προαιρετικές, με υψηλότερες εισφορές, που προφανώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σύνταξη. Προβλέπεται μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ασφαλιστική κατηγορία για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης. Είναι το πιο δίκαιο και το πιο απλό σύστημα που είχαμε ποτέ", τόνισε. "Αμέσως μόλις υπάρξει περιθώριο και θα υπάρξει το πρώτο μου μέλημα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας. Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και νωρίτερα από το 2021 όπως είχαμε πει προεκλογικά", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

  Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις αρχές της κυβέρνησης όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα. "Πρώτον, δε θέλω το κράτος να γίνεται συνέταιρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνεται πρέπει να επιβραβεύεται. Τρίτον, όσο μεγαλύτερες εισφορές δίνετε, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνετε", επεσήμανε και έστρεψε την οπτική του στη "συμφωνία αλήθειας" που έχει προτείνει στην επιχειρηματική κοινότητα.

  "Εμείς, θα είμαστε εντάξει μαζί σας, μειώνοντας τη φορολογία, απλοποιώντας το αδειοδοτικό περιβάλλον, δίνοντάς σας εργαλεία για να εκσυγχρονίζεται τη λειτουργία των επιχειρήσεων σας. Αρκεί να είστε και εσείς εντάξει όχι απλά απέναντί μας, αλλά απέναντι στους εργαζόμενους σας", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ