Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 08:04

  Στην απόδοση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για το μεταναστευτικό ποντάρει η κυβέρνηση

  Στην απόδοση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για το μεταναστευτικό ποντάρει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Με τις αντιδράσεις να διογκώνονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη στη Μόρια, τα βήματα για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος απαιτείται να είναι άμεσα. Στόχος του κυβερνητικού "στρατοπέδου" είναι να σταλεί ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι το όλο πλαίσιο της ατζέντας θα φέρει αποτελέσματα με την εφαρμογή του.

  Η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η αύξηση των επιστροφών, η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών δομούν την εξάδα των κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργείου, με το αίτημα, πάντως, να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να απορρίπτεται, τουλάχιστον επί τους παρόντος.

  "Τα επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

  Επιπλέον, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν. Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα. Την ίδια στιγμή και μέσω αιχμών για την υποκίνηση των επεισοδίων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αυτό που επιχειρείται είναι η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας τους.

  Από "κόσκινο" οι ΜΚΟ

  Συστήνοντας, για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει τάξη στο όλο πλαίσιο.

  "Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής  των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.

  "Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δε θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση ή ταυτότητα από το αρμόδιο υπουργείο" τονίζουν στελέχη. Πλέον, η Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:

  - Θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα, τα οποία θα δραστηριοποιούνται και πού.

  - Τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους και πιστοποίηση, για να δραστηριοποιούνται.

  "Θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο", σχολιάζουν στην κυβέρνηση.

  Από εκεί και πέρα, ακόμα δύο είναι τα θέματα-αιχμή στην ατζέντα. Το πρώτο σχετίζεται με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Το δεύτερο με τις επιστροφές.

  Όσον αφορά στο πρώτο, τα βήματα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ.

  Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων και υποδομών για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας.

  Όσον αφορά στο δεύτερο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επανεισδοχών, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο κλειστού τύπου στη Σάμο και στις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα, με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Με τη λειτουργία τους, θα ανακοινωθούν και τα ανοιχτά κέντρα στην ενδοχώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ