Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 20:30

  Συνάντηση Λ. Μενδώνη με τον Κύπριο υπ. Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

  Εικόνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε σήμερα, με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

  Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα υπάγεται, όπως και τα λοιπά Υφυπουργεία της Κύπρου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε τη διαχρονία του κυπριακού πολιτισμού και υπογράμμισε ότι άλλη σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου του αποτελεί η εκπόνηση μιας συνεκτικής και περιεκτικής πολιτικής για τον πολιτισμό. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. 

  Με τη διαπίστωση περί διαχρονίας του κυπριακού πολιτισμού συμφώνησε και η κ. Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει η συνέχεια των κυπριακών μνημείων, από τη Χοιροκοιτία έως τα σύγχρονα εργοστάσια ζάχαρης. Συμφώνησε, επίσης, με την ανάγκη να αποκτήσει η Κύπρος έναν υψηλού επιπέδου αρχαιολογικό νόμο. Αναφέρθηκε στον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο του 2002, ο οποίος έχει κριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ως ο καλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε την ετοιμότητα του Υπουργείου Πολιτισμού για παροχή σχετικής τεχνογνωσίας. Ο κ. Προδρόμου αποδέχθηκε την προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συνδρομή θα βοηθούσε σημαντικά. Η κ. Μενδώνη υποσχέθηκε την άμεση αποστολή του αρχαιολογικού νόμου, του οργανισμού του Υπουργείου και άλλης συναφούς νομοθεσίας, ενώ πρότεινε και τη διεξαγωγή σχετικών σεμιναρίων, στην Κύπρο, με την αποστολή Ελλήνων ειδικών που θα ενημερώσουν για αυτά τα θέματα τους Κυπρίους συναδέλφους τους.

  Ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την ομόλογό του για τη σύσταση Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Καθηγητή κ. Μπαμπινώτη, για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821. Διευκρίνισε ότι σκοπός των εκδηλώσεων θα είναι να έρθουν στην επικαιρότητα γεγονότα όπως ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, στις 9 Ιουλίου 1821, και το έργο του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917), ο οποίος συνέγραψε και το ποίημα "Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου". Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία της κυπριακής πλευράς για τη συνδιοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων.

  Η κ. Μενδώνη συμφώνησε και εξεδήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου να εξετάσει προτάσεις για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και να παράσχει υποδομές και εκθεσιακό υλικό. Την ίδια ετοιμότητα εξέφρασε και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εξήντα ετών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόταση του κ. Προδρόμου.

  Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την προώθηση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και συμφώνησαν για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Φεστιβάλ και η κυπριακή πλευρά υποσχέθηκε να αποστείλει σχέδιο Μνημονίου, το οποίο θα υπογραφεί κατά την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

  Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και εκτίμησε ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί στις θεματικές της Κύπρου για το κλίμα και την Ανατολική Μεσόγειο.

  Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, τέλος, αμοιβαίες προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσημων επισκέψεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ