Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 14:57

  Σε τουρισμό, real estate και ιχθυοκαλλιέργειες το βλέμμα της Σ. Αραβίας για επενδύσεις στην Ελλάδα

  Σε τουρισμό, real estate και ιχθυοκαλλιέργειες το βλέμμα της Σ. Αραβίας για επενδύσεις στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Σε τρεις τομείς εστιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

  Τουρισμός, real estate, αλλά και ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για μελλοντικές επενδύσεις από την πλευρά του Ριάντ, τη στιγμή που το κλίμα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις συναντήσεις που είχε στη Σαουδική Αραβία είναι άκρως θετικό για την ελληνική οικονομία. "Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν", ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Majid bin Abdullah Al Qasab. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την πλευρά του, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέδειξε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ.

  "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και είναι τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με έναν διττό στόχο: πρώτον, την προσέλκυση επενδύσεων και δεύτερον, την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και παρέδωσε κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία", σημείωσε και τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε στη φάση της πρόσκλησης και της αναμονής, αλλά στην ώρα των συγκεκριμένων αποφάσεων για συγκεκριμένες επενδύσεις.

  "Στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας  και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η διάθεση του συστήματος Patriot:

  -Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια.
  -Προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  -Ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία.

  "Ως αμυντικό σύστημα, δε συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή", σχολίασε ο κ. Πέτσας. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα κρατικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ