Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 15:56

  Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και Κύπρο - Καταδίκη της Τουρκίας

  Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και Κύπρο - Καταδίκη της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:47

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το εξαιρετικό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας επιβεβαιώθηκε εμφατικά, με το τέλος των διευρυμένων συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συναντίληψη σε ολόκληρο το φάσμα των γεωπολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών ζητημάτων ήταν η έννοια που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο ηγετών, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να διαμηνύει ότι το Παρίσι βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας τόσο απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο "μνημόνιο" που έχουν υπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη.

  "Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας ιδιαιτέρως σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη δική μας θέση. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ως προς τούτο επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε τη συμφωνία που πρόσφατα έγινε ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Και φυσικά την καταδικάσαμε. Με σαφή τρόπο εκφράσαμε και τη δική μας ανησυχία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει τα όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση του Βερολίνου. Είναι κατάφωρη παραβίαση όλων όσων ειπώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα", τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν.

  Ηχηρό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα. "Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο στις θάλασσες της Κύπρου, όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο, το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. Θέλω να επαναλάβω από το Παρίσι κάτι το οποίο έχω ξαναπεί δημόσια. Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα μνημόνιο άκυρο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής, είναι η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο σε αυτό επιμένει η Ελλάδα, αναδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Η Αθηνά καλωσορίζει την παρουσία ναυτικών γαλλικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως εγγυητές της Ειρήνης και χαίρεται που θα έχει μία συνεργασία μαζί τους", πρόσθεσε.

  Στρατηγική σχέση για την ασφάλεια

  Μητσοτάκης και Μακρόν έδειξαν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, με αιχμή την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα έρθει στο προσκήνιο η βιομηχανική συνεργασία, αλλά και οι κοινές επιχειρήσεις τόσο στο κομμάτι της θάλασσας, όσο και στο κομμάτι της ξηράς, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της κίνησης.

  "Θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε τη διμερή μας στρατηγική πραγματοποιώντας μέχρι το τέλος Ιουνίου μία πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας. Αυτή η σχέση θα γίνει πιο συγκεκριμένη τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο τέλος του Φλεβάρη ο Γάλλος υπουργός Άμυνας θα επισκεφτεί την Αθήνα. Αυτή η στρατηγικής σημασίας συμφωνία θα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Θα είναι συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας. Μιλάμε για μία βιομηχανική συνεργασία και φυσικά και κοινές επιχειρήσεις στο κομμάτι της θάλασσας και της ξηράς οι οποίες θα συμφωνηθούν και θα ολοκληρωθούν σύντομα. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται, δεν στρεφόμαστε εναντίον κάποιου", σημείωσε ο κ. Μακρόν.

  "Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα της ασφάλειας. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Στήριξη της Γαλλίας και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

  Ο πρόεδρος Μακρόν διεμήνυσε ότι το Παρίσι θα σταθεί στο πλευρό της Αθήνας στη διαχείριση της κρίσιμης ατζέντας του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το "κλειδί" της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που αποτελεί κομβικό σημείο και στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

  "Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας. Θα ήθελα να βασίζεστε στη δική μας χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μαζί θα προχωρήσουμε τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Εύχομαι το νέο πακέτο του ασύλου και της μετανάστευσης που θα παρουσιαστεί, να υιοθετηθεί γρήγορα έτσι ώστε η Ευρώπη εφέτος να έχει μία κοινή μεταναστευτική πολιτική που θα ενθαρρύνει την προστασία των συνόρων. Να υπάρχει αλληλεγγύη από όλους και παντού. Να υπάρχουν κοινοί κανόνες ασύλου έτσι ώστε το μεταναστευτικό ζήτημα να μπει σε μία τάξη", επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας. "

  Έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Πρώτον, ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά, πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, όσον δεν δικαιούται προστασία. Δεύτερον, συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Και δε θα διστάσω να δηλώσω ότι παρά τις διαφορές μας θέλουμε και τη γειτονική χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Τρίτον, συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία και πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Τα πρωτογενή πλεονάσματα

  Μέσω της ανάδειξης του τελευταίου μεγάλου ορόσημου για την ελληνική οικονομία (τη χθεσινή ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση ομολόγου) ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την κρίση και προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων.

  "Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020 και έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια", είπε.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν ανέδειξε τη σημασία του γεγονότος ότι γαλλικές επιχειρήσεις στήριξαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές επενδύσεις στη χώρα πρέπει να αυξηθούν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ