Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 07:57

  Οι επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη από το ραντεβού στα Ηλύσια Πεδία

  Οι επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη από το ραντεβού στα Ηλύσια Πεδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των διεθνών κινήσεων της Αθήνας, σε μέτωπο οικονομικό, επενδυτικό και διπλωματικό, προσθέτει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Μετά τη διήμερη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Στα Ηλύσια Πεδία και για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα τετ α τετ κορυφής από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει πολλά.

  Επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, το "μνημόνιο" Άγκυρας-Τρίπολης και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη… σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

  "Ο πρόεδρος Μακρόν είχε στηρίξει ανοιχτά τη χώρα μας στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Παρίσι έχει καταγγείλει το "μνημόνιο" ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Για τους λόγους αυτούς αναμένουμε με έντονο ενδιαφέρον την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, η παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ με συνοδεία ελληνικής φρεγάτας, έχει υψηλό συμβολισμό κι έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Παρίσι", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

  Πέραν του διπλωματικού επιπέδου, σε πρώτο πλάνο στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν θα βρεθούν οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου στο μέτωπο της οικονομίας. Αιχμή, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αποκαλούμενο "smoothing mechanism".

  Επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες έχει πετύχει ένα "success story" και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για την ανάγκη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος.

  Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι η Αθήνα είναι σε καλό δρόμο, για να πείσει τους πιστωτές της ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021. Ότι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

  Και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες στα Ηλύσια Πεδία. "Πάντα, υπήρχε η υπόνοια ενός μεγάλου "παζαριού” για την Ελλάδα. Εσείς θα κάνετε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα σας δώσουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε ποτέ να πείσει ούτε καν την ίδια ότι ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, επειδή πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για τη χώρα και όχι επειδή είναι μέρος κάποιας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος", σχολιάζει ο πρωθυπουργός.

  Το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, καθώς και η εικόνα των αγορών, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ισχυροποιούν τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα θέσει το θέμα του "smoothing mechanism" στους εταίρους, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο Μακρόν.

  "Η επικρατούσα λογική είναι το πλεόνασμα να ξοδεύεται στο τέλος του χρόνου, αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Θα ασκήσω πολιτικές πιέσεις και θεωρώ ότι θα μπορέσω να επιτύχω την υλοποίηση ενός πιο ομαλού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η υπεραπόδοση θα μπορεί να υπολογίζεται και στο ακόλουθο έτος.

  Αυτός είναι και ο σκοπός της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημοσιονομικού προγραμματισμού. Επομένως, νομίζω ότι για πρώτη φορά προσεγγίζουμε τους Ευρωπαίους με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, αυτό ζητάμε από εσάς και πιστεύω ότι το Eurogroup στο σύνολό του, καθώς και τα θεσμικά όργανα, είναι σύμφωνα", σημειώνει. 

  Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός αποτυπώνει το θετικό momentum των οικονομικών δεικτών, σε μία χώρα που, όπως τονίζουν στελέχη, έχει αλλάξει για τα καλά σελίδα.

  "Έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία. Στην εξουσία βρίσκεται ένα αφοσιωμένο, φιλομεταρρυθμιστικό κεντροδεξιό κόμμα, κάτι που δεν βρίσκουμε συχνά στην Ευρώπη αυτό τον καιρό. Δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023. Πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους που κοιτάζουν τον μακροπολιτικό κίνδυνο.

  Εάν, μάλιστα, κοιτάξουμε την ουσία των όσων κάνουμε, πιστεύω ότι οι πολιτικές είναι σωστές, η οικονομία ανταποκρίνεται, η επιχειρηματική σιγουριά ανθίζει, ο κόσμος επενδύει ξανά στην Ελλάδα", διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη το 2020 θα κυμανθεί στο 3%. Και θα είναι μία βιώσιμη ανάπτυξη.

  "Υπολειπόμαστε πολύ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, για να πείσουμε τους πιστωτές μας να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ως εργαλείο για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου στην Ελλάδα, το οποίο πιστεύω ότι είναι η σωστή προσέγγιση", επισημαίνει.

  Η αποτίμηση του Νταβός

  Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ικανοποιημένα από τη 48ωρη παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

  "Μέσα από τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολιτικούς και  οικονομικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι αυτή μίας σύγχρονης χώρας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Η ίδια η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποπνέει την εικόνα αυτής της Ελλάδας.

  Από τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, προέκυψε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη χώρα μας διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως επίσης και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης", επισημαίνουν.

  Ταυτόχρονα, τονίζουν πως, πέρα από τη διαπίστωση ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά, έντονο είναι το ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ