Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 13:49

  Ν. Βούτσης: Εμβρυουλκός για επερχόμενο προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης η απλή αναλογική

  Ν. Βούτσης: Εμβρυουλκός για επερχόμενο προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης η απλή αναλογική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ωδή στην απλή αναλογική από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, ο οποίος κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο εκλογικό νόμο είπε χαρακτηριστικά: "Αφήστε να ανθίσουν τα άνθη του πολυκομματισμού".

  Υπογράμμισε παράλληλα ότι η απλή αναλογική "θέλουμε να είναι ο εμβρυουλκός για μια επερχόμενη προοδευτική πρόταση και πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγινε σε  Ισπανία και Πορτογαλία".

  "Μην κόβετε αυτή την προοπτική απ΄ την ρίζα", είπε. Μάλιστα ως παράδειγμα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας αναφέρθηκε στην σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι υπήρξαν και στιγμές που την λύση σε νομοσχέδια που αφορούν δικαιώματα και ελευθερίες την λύση στην Βουλή την έδιναν άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και κατά περίπτωση το ΚΙΝΑΛ.

  "Πρόκειται για μια άλλη κουλτούρα" σημείωσε ο κ. Βούτσης. "Δεν πρέπει να λοιδορείτε την απλή αναλογική. Θα ‘χουμε ανάγκη όλοι μας να είμαστε προγραμματικά πιο έτοιμοι πιο συνεπείς πιο διασταυρούμενοι με τις ανάγκες του κόσμου και τα προγράμματα. Το ζήσαμε με τους ΑΝΕΛ, που αποτυπώθηκε η σύμπτωση απόψεων στις προγραμματικές δηλώσεις. Μια πολύ στοχευμένη σύμπτωση για το παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα και τα μνημόνια. Κι εκεί που δεν υπήρχε με τους ΑΝΕΛ ούτε σύμπτωση, ούτε κοινή βάση και τότε λειτούργησε το Κοινοβούλιο με δυνάμεις από το Ποτάμι, από το ΚΙΝΑΛ και άλλους. Γιατί να μην υπάρχει ανάσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα; Αφήστε να ανθίσουν τα άνθη του πολυκομματισμού".

  Διατύπωσε την αντίθεσή του στα όσα υπογράμμισε χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι "είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο. Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919 και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%".

  Για ψήφους Χρυσής Αυγής 

  Ο κ. Βούτσης, απαντώντας στις επικρίσεις γιατί η πρώτη φορά αριστερά δε νομοθέτησε άμεσα την απλή αναλογική μετά το Γενάρη του 2015 και το έκανε το 2016, υποστήριξε ότι "δεν γνωρίζαμε ότι θα τέλειωνε ο βίας της σε 7 μήνες. Η κυβέρνηση τότε έχασε την απαιτούμενη ελάχιστη βάση για να νομοθετήσει, την βάση  των 120 βουλευτών και ήταν αναγκαστικός ο δρόμος για κάλπες. Αυτό ήταν το κοινοβουλευτικό θέμα με πολιτικό θέμα βέβαια τον συμβιβασμό του γ’ μνημονίου".

  Επίσης τόνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι είναι "καλοδεχούμενες οι ψήφοι" της Χρυσής Αυγής.  "Είχα πει ότι οι ψήφοι δεν διαχωρίζονται, αλλά είναι προφανές πως δεν θέλαμε τις ψήφους τις ΧΑ για την απλή αναλογική", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ