Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 10:57

  Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στη Λιβύη

  Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στη Λιβύη στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας του με τον ιστότοπο Politico, που δημοσιεύεται σήμερα.

  "Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης", τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και σχολιάζει πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως το "παντελώς παράνομο" μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

  "Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου", αναφέρει, με το βλέμμα στραμμένο στις ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως τονίζει, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν "ένα λάθος", όμως αυτό "δεν θα επηρεάσει σημαντικά" τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

  Όσον αφορά το μεταναστευτικό, σημειώνει πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας. "Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση", αναφέρει.

  Ταυτόχρονα, μιλώντας στο Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. "Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις", τονίζει και προσθέτει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

  "Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές", είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ