Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 10:19

  Θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας, Ιμίων, αποστρατιωτικοποίησης και εναέριου χώρου θέτει η Άγκυρα

  Θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας, Ιμίων, αποστρατιωτικοποίησης και εναέριου χώρου θέτει η Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχίζει τον "χορό" των προκλήσεων η Άγκυρα, με τoν Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντή Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, να επαναφέρει το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter τις πέντε διεκδικήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το Αιγαίο από το 1996, τονίζει σε δημοσίευμά του το skai.gr.

  "Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη" αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση, που επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές αξιώσεις οξύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

  Στο κείμενο, με τίτλο "σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου" οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

  1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα

  "Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών" αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

  2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών - στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ακάρ

  "Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα".

  3. Εναέριος χώρος

  "Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων" υποστηρίζει η Τουρκία.

  4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

  "Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε "νησίδα Ίμια" σε αυτά τα έγγραφα".

  5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες 

  "Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων