Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 08:49

  Πρώτη γυναίκα, τρίτος δικαστής στην Προεδρία της Δημοκρατίας

  Πρώτη γυναίκα, τρίτος δικαστής στην Προεδρία της Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρώτη γυναίκα, όγδοη πρόεδρος μετά τη μεταπολίτευση και τρίτη δικαστικός που αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που στις 13  Μαρτίου θα ορκιστεί επισήμως ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.   

  Οι συνολικά 7 άνδρες που έχουν περάσει την πύλη του προεδρικού Μεγάρου μέχρι σήμερα είναι οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και ο νυν Προκόπης Παυλόπουλος.

  Τρεις δικαστικοί

  Οι Στασινόπουλος και Σαρτζετάκης είχαν σχέση με το δικαστικό Σώμα αλλά και οι υπόλοιποι πρόεδροι όπως και γενικότερα η πλειοψηφία των πολιτικών προέρχονται από επαγγέλματα που είχαν σχέση με τον νομικό κλάδο.

  Ο πρώτος

  Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ήταν Έλληνας νομικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας που διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Μεταπολίτευση (1974 – 1975). Ως δικαστικός λειτουργός έφθασε μέχρι την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση από την οποία αντιτάχθηκε στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.

  Ο δεύτερος

  Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάχθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι ανώτατος δικαστικός εν συντάξει ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990.

  Ο Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, αν και δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμματος της Δημοκρατίας, ενώ παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 5 Μαΐου 1990.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ