Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 13:28

  Ανδρ. Νικολακόπουλος για ΗΠΑ: Ουσιαστικά, επικαιροποιείται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1990

  Ανδρ. Νικολακόπουλος για ΗΠΑ: Ουσιαστικά, επικαιροποιείται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1990
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης και της θεσμικής ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, το πρωτοκόλλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  Όπως επισήμανε ο κ. Νικολακόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1990, με 8ετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της, από τότε και μετά. "Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης. Στόχος είναι να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες βάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας", τόνισε.

  Ο εισηγητής της ΝΔ εξήγησε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων, δηλαδή "αφενός διαγράφονται πολλές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια δεν υφίσταται αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί αμυντική συνεργασία, ειδικότερα τα 3 τελευταία χρόνια, και συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ