Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 08:14

  Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν

  Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έναν ακόμα κύκλο διεθνών επαφών, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση των συμμαχιών της χώρας ετοιμάζεται να ανοίξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τη λήξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (το πρωί της Τετάρτης) για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Νταβός, όπου θα δώσει το "παρών" στο ραντεβού του διεθνούς οικονομικού φόρουμ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κομβικές επισκέψεις για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στις 29 Ιανουαρίου και για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ένα τετ α τετ στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν πολλά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν έχει υπάρξει ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Θα ακολουθήσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία. Μία επίσκεψη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που το κάλεσμα για επενδύσεις που απευθύνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εξακολουθητικό.

  Στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου και των αποτελεσμάτων που αυτή παρήγαγε, στελέχη (σε συζητήσεις τους) σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χαρακτηρίσει, από την πρώτη στιγμή, τα συμπεράσματα της Διάσκεψης ως ένα κατ’ αρχήν θετικό πρώτο βήμα. Παράλληλα, σχολιάζουν πως όλα θα κριθούν από τη συνέχεια εκφράζοντας, την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

  "Τη θέση αυτή ανέπτυξε χθες ο Νίκος Δένδιας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως τα Συμπεράσματα του Βερολίνου συνιστούν κατ’ αρχήν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο, έσπευσε να αναφέρει ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της", είναι το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών. Στην Αθήνα, πάντως, κρατούν και κάτι ακόμα από το μέτωπο των Βρυξελλών. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ένωσης παραμένει η ίδια. Ποια είναι αυτή; Ότι τα "μνημόνια" που υπέγραψε η κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

  -Νέα μηνύματα Μητσοτάκη

  Στην περιοδεία του στους Αγίους Αναργύρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει με αναφορές-κλειδί στις προκλητικές δηλώσεις και τις ρητορικές εξάρσεις του προέδρου Ερντογάν, που αυτοτροφοδοτεί την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, κάνοντας πηγές να επισημαίνουν ότι έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως την Τουρκία.

  "Η Ελλάδα σήμερα έχει ισχυρές συμμαχίες. Έχει εξωτερική πολιτική που ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις ,οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

  "Η δική μας πόρτα ξέρετε είναι  πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες  με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής  οικονομικής ζώνης. Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη  σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Στελέχη της κυβέρνησης… διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των εξάρσεων Ερντογάν την έντονη ενόχληση του προέδρου της γείτονος για το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας.

  "Ενοχλήθηκε προφανώς και από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και με τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή. Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σε αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα", τονίζουν και αναδεικνύουν τρία βασικά στοιχεία που φέρνουν στην πρώτη γραμμή αυτό που αποκαλούν στάση της ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Όπως σημειώνουν:

  -Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

  -Έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας.

  -Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ