Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 15:28

  Τη δυσαρέσκεια και τις επιφυλάξεις της Αθήνας μετέφερε ο Ν. Δένδιας

  Τη δυσαρέσκεια και τις επιφυλάξεις της Αθήνας μετέφερε ο Ν. Δένδιας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.11

  Την δυσαρέσκεια της Αθήνας, όχι μόνον για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη στην Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και γιατί δεν υπήρξε στο κείμενο συμπερασμάτων ρητή αναφορά για τα παράνομα μνημόνια Τουρκίας- Λιβύης, όπως προβλέπει  η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

  Διαβεβαιώσεις

  Όπως δήλωσε ωστόσο,  ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον "διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου".

  Ο κ. Δένδιας παραλλήλως, στον απόηχο της χθεσινής Διάσκεψης του Βερολίνου, έκανε λόγο για ένα "θετικό πρώτο βήμα", υπό την έννοια ότι επιβεβαιώνει την διάθεση των ενεχόμενων να δοθεί πολιτική λύση για την Λιβύη, διαμήνυσε ωστόσο ότι " Η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου". 

  Οι δηλώσεις

  Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε μεταξύ άλλων πως:

  *Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου 

  *"Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα . Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

  *"Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια".

  *"Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους . Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

  * Οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου".

  Στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη νέα Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Arancha Gonzalez, καθώς και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζήτησαν τη χθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

  Ν. Ζορμπά

  *Διαβάστε ακόμα

  -Λιβύη: Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

  -Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ