Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 12:30

  Τις προσπάθειες της Ελλάδος για καταπολέμηση του αντισημιτισμού παρουσίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

  Τις προσπάθειες της Ελλάδος για καταπολέμηση του αντισημιτισμού παρουσίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στην ιστορία της προάσπισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος έλαβε χώρα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με την υιοθέτηση από την Υπουργική Διάσκεψη της IHRA της Διακήρυξης του 2020.

  Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη συνεδρίαση, είκοσι χρόνια μετά την ιδρυτική Διακήρυξη της Στοκχόλμης, οι υπουργοί των 34 χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις αρχές της Στοκχόλμης και ανανέωσαν τους στόχους της συμμαχίας μέσα από ένα εμπνευσμένο κείμενο δεκατεσσάρων σημείων, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

  Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στην παρέμβασή του περιέγραψε τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της προσπάθειας καταπολέμησης του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι η εξάλειψη της κοινοβουλευτικής παρουσίας της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

  Ο αντισημιτισμός δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα, μόνο διά νόμου, αλλά και στην πράξη, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πλήρως τον Ορισμό Εργασίας του IHRA για τον αντισημιτισμό και τον ορισμό εργασίας για την άρνηση και τη στρέβλωση του Ολοκαυτώματος στις 8 Νοεμβρίου 2019 και έγινε, μάλιστα, η πρώτη χώρα που προέβη σε αυτήν την ενέργεια.

  "Στην Ελλάδα, θέλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή", πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ανέφερε ακόμη ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία σχετικά με την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από Ισραηλινούς Εβραίους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από το 1945, την αποζημίωση για την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης για το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο που καταστράφηκε από τους Ναζί και την αποκατάσταση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών (έκλεισε το 1935) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων, μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

  Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της διεθνούς συμμαχίας για το 2021, που συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι αφορούν την εκπαίδευση και τον ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας στη διαδικασία καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της προάσπισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

  Στη συνεδρίαση παρενέβησαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της Συμμαχίας, καθηγητής Yehuda Bauer.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ